Sokunknak csak sejtelmei vannak arról, mi az indukciós mód.
A hőt ebben az esetben egy mágneses mező gerjeszti, az erre alkalmas edény és a főzőlap között. Hő kizárólag azon a felületen keletkezik, ahol a főzőedény és főzőlap érintkezik, a többi felület hideg marad.
Miért hasznos ez? Először is energiát spórolunk: ez a legjobb mód, hogy a főzés közben elveszett hő mennyiséget csökkentsük. Többé nem lesz a konyhából szauna (akkor sem, ha egyszerre több edényben főzünk, vagy a nyári hőségben kavargatjuk a forró lekvárt), nem úgy, mint a gázlángos vagy az elektromos tűzhelyek használatakor.
Nincs több rettegés, hogy a gyerek mikor nyúl bele a lángba, vagy tapasztja rá kezeit a forró kerámialapra. Hiszen, ha levesszük a lábast megszűnik a mágneses mező és a tűzhely pár pillanat alatt ismét hideg lesz, nem okoz sérüléseket.
Attól sem kell többé tartani, hogy nem tudjuk kontrollálni a hőfokot. Az indukciós főzőlap hőmérsékletét könnyedén igényeinkre szabhatjuk, így csökkentve az odaégés esélyét.