Hogyan kell leolvasztani a fagyasztót?

Kategória: Energiatakarekossag | 2024.11.17. 19.42 | Módosítva : 2024.12.22. 07.35

Számos fagyasztó nem igényel leolvasztást, ennek ellenére, ha úgy érzékeled, hogy a fagyasztó belsejében 10-15 mm vastag dér keletkezett, érdemes leolvasztani a fagyasztót. Így alacsonyabb lesz a fogyasztása és egészen biztosan a beállított hőmérsékleten hűt.

A mélyhűtő vagy a kombinált hűtőszekrény fagyasztóját akkor is érdemes leolvasztanod, ha maga a készülék úgynevezett nofrost, azaz leolvasztást nem igénylő készülék. A fagyasztóban ugyanis ajtónyitásokkor lecsapódhat a szobahőmérsékletű pára, és dér keletkezhet. A fagyasztó polcain és a felső rekesz körül is szinte mindig képződik bizonyos mennyiségű dér.A dér eltávolítása mindenképpen szükségessé válik, ha elérte a 10-15 mm-t a dérréteg vastagsága. 

Nézzük lépésenként, hogyan kell leolvasztani a fagyasztót: 

1. A tervezett leolvasztás előtt fél nappal érdemes a lehető leghidegebbre hűteni az élelmiszereket. Ehhez használhatod a a Frostmatic vagy a FastFreeze funkciót (ha elérhető a készülékedben), de elegendő az is, ha manuálisan beállítod a legalacsonyabb hőmérsékletet. 

2. Vegyél ki mindent a fagyasztóból, csomagold be több réteg újságpapírba az élelmiszereket, és tedd hűvös helyre a csomagokat. Ha előkészíted a leolvasztást, esetleg valamelyik szomszédodat meg is kérheted, hogy 1-2 érzékenyebb csomagot vállaljon át, de telepakolhatod a hűtőládát is. Érdemes az újságpapír mellett jégakkukat is használni, illetve egy nagy dobozban, plédbe csavarni a várakozó fagyasztott élelmiszereket. Mivel a fagyasztott élelmiszercsomagok hőmérsékletének emelkedése a kiolvasztás során lerövidítheti azok biztonságos tárolási idejét, légy nagyon körültekintő! Sokat segít, ha nem külön-külön, hanem egy csomagként kezeled a várakozó fagyasztott élelmiszereket, hiszen így egymást is hűthetik a minél kisebb helyre összepakolt csomagok. 

3. Csak ez után kapcsold ki a készüléket, vagy húzd ki az elektromos csatlakozót a fali aljzatból.

4. Hagyd nyitva a fagyasztó ajtaját és a leolvasztási folyamat felgyorsításához tegyél egy fazék meleg vizet a fagyasztórekeszbe, mindig konyharuhára, hogy ne közvetlenül a borításra tedd a fazekat. Ahogy elkezd a dér cseppfolyóssá válni, konyharuhával, papírtörlővel kitörölheted a vizet a rekesz aljáról. A nagyobb jégdarabokat egyben is eltávolíthatod, de ehhez éles szerszámot, például kést semmiképpen ne használj és ne feszegesd a jégdarabokat. 

5. Amikor a leolvasztás befejeződött, alaposan töröld szárazra a készülék belsejét.

6. Kapcsold vissza a készüléket és állítsd be a hőmérséklet-szabályozót maximális hidegre, és a két vagy három órán keresztül ezzel a beállítással hűtsd a fagyasztóteret. Csak ezt követően tedd vissza az élelmiszereket a fagyasztórekeszbe.