A forró éjszakák és nappalok beköszöntével a hűtőgép extra terhelés alatt áll: mindent igyekszünk bepakolni a hűtőbe, gyakran nyitogatjuk, hogy hideg frissítőket vegyünk elő és sorolhatnánk. Cikkünkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy a hűtőd a forró napokon is megbízhatóan működjön.
A hűtőnek két nagy ellensége van: a tűz és a jég. El kell kerülni mindent, ami forró, mert alapvetően a párolgás okozhat jegesedést, ami viszont a hűtés hatékonyságát csökkenti. A magas páratartalom és az ebből keletkező jegesedés elkerülése érdekében soha se helyezz folyadékot fedetlen tárolóedényben a hűtőszekrénybe. A zúzmara leginkább a párologtató leghidegebb részein koncentrálódik, és idővel egyre többször kell a készüléket leolvasztani.
Ne tegyél meleg ételt a hűtőszekrénybe, bármilyen sürgős. A meleg ételt hagyd szobahőmérsékleten lehűlni, majd ezt követően úgy helyezd el a hűtőtérben, hogy a megfelelő légáramlás biztosított legyen az edény körül.
Ha valami érintkezik a készülék hátsó falával, az jegesedést okozhat. A csomagolóanyagok a hátsó falhoz ragadhatnak, ezért érdemes a polcokon is műanyag rendszerezőkben tárolni a különböző érteleket (például külön a sajtokat, külön a felvágottakat, joghurtokat).
Amikor a hűtő ajtaját kinyitod, abban a pillanatban azonnal beáramlik a hideg hűtőtérbe a melegebb levegő. A hűtő ilyenkor be is kapcsol, pontosan azért, hogy ajtónyitást követően ellensúlyozza a meleget és ismét visszahűtse a hűtőteret a megszokott, 7 Celsius fok körüli hőmérsékletre. Ezért ne nyisd ki túl gyakran a hűtőszekrény ajtaját, mert folyamatos ajtónyitogatás rengeteg plusz energiát igényel.
Markabolt.hu Tipp: Jelentős energiamegtakarítás érhetsz el, ha a frissentartó rekeszeket folyamatosan benn tartod a hűtőben és a polcokat egyenletes távolságra helyezed, mivel ez biztosítja a legkiegyensúlyozottabb levegőáramlást a hűtőtérben. Az ajtó belső oldalán található rekeszek nincsenek hatással az energiatakarékosságra.