Az indukciós főzőlapok napjainkban a legenergiatakarékosabb, leggyorsabb és legbiztonságosabb főzőlapok. Egy indukciós főzőlap számos olyan előnyt és kényelmi funkciót nyújt, mellyel élménnyé válik a főzés.
A kulináris élvezetek iránt rajongók a profi séfekhez hasonló eredményt szeretnének otthonukban is alkotni. Az indukciós főzőlapok egyre népszerűbbek hazánkban, hiszen számos olyan előnnyel bírnak, melyek akár egy hivatásos séf igényeit is képesek kielégíteni.
Az indukciós főzőlapok a legenergiatakarékosabbak, mert a generált hőmennyiség 90 százalékát (az elektromos lapok 60, a gáz pedig kevesebb, mint 50 százalékát) hasznosítják főzés közben. Az indukciós technológia esetében a rendszer nem az üvegkerámia felületet melegíti fel, hanem közvetlenül az edényben fejleszt hőt. Ezáltal gyorsabban melegszik fel az edény, illetve annak tartalma. További energia megtakarítást jelent, hogy számos Electrolux főzőlap és AEG főzőlap a főzés befejezéséhez az úgynevezett maradékhőt is fel tudja használni. Az időzítő funkcióval például a beállított főzési idő előtt lekapcsolja az automatika az adott főzőzónát, így a maradékhő felhasználásával készül el az étel.
Az indukciós főzőlapok használata kiemelkedően biztonságos, hiszen nincs nyílt láng. A főzőfelület csak annyira lesz meleg, amennyire az edény alja visszamelegíti, így a véletlenül sem fogjuk megégetni a kezünket. Mivel a főzőzóna nem forrósodik fel, az ételmaradékok sem tudnak ráégni a főzőfelületre.
Az indukciós technológia gyorsaságban is verhetetlen, hiszen körülbelül csak 4 percre van szükség egy liter víz felforralásához. Az Electrolux és AEG modellek érintőkapcsolós kezelőfelületén pontosan állítható az egyes főzőzónák teljesítményszintje. Mivel a főzőlap szinte azonnal érzékeli a hőmérsékletváltozást, másodpercek alatt olyan forróra melegszik, hogy máris pirítható rajta a hal vagy a hús, és melegíthető fel a leves.