Immár 4 éve nem csak kóstolni, hanem főzni is lehet a Gourmet fesztiválon. A workshopokon az Electrolux konyhagépek segítségével tanulhatunk kenyeret vagy éppen brióst sütni.
A programvezetők idén a kenyérsütés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. Előzetes jelentkezést követően tanulhatunk Ormós Gabriellától, a Kovászlabor és a Jenői Pékség megalapítójától, vagy péklapátot ragadhatunk Kovács Beával, a Búzalelke pékség tulajdonosával. Együtt süthetünk Simonyi Kristóffal (Kópic pékség), aki magas minőségű kézműves termékeket, elsősorban kenyeret készít vagy, Kamocsay-Beh Mariannal, aki a Bazsalikomos kertjében termesztett friss alapanyagokat használja csodálatos alkotásaihoz.
Pénteken Kovács Beáta a Búzalelke Pékség tulajdonosa a briós tészta sütését tanítja meg. Reggelire, uzsonnára, magában, vajjal és lekvárral, sonkával, szendvicsként, french toastként vagy mákos gubában is felhasználható a puha, foszlós briós. A workshop résztvevői megtanulják, hogyan dagasszák, hogyan gazdagíthatják a tésztáját és milyen sokféleképpen formázhatják a briós tésztát.
Szombaton Kamocsay-Beh Mariann a hagyományos módon szárított, ízletes és organikus fűszernövényeket valamint különleges sók keverékeit mutatja be. A workshopot egy játékkal és fűszernövény-ismerettel kezdik a résztvevők, egyedi fűszersó keverékeket állítanak össze, amihez több mint 20 féle fűszernövényből, ehető virágból válogathatnak. A különleges sóvirág üvegben vihető haza.
Vasárnap a kovászolás rejtelmeibe vezet be Ormós Gabriella. A workshopon a kovászos kenyér készítésének minden fortélyát elsajátíthatják a résztvevők. Madarász Kinga gluténmentes fogásokat fog készíteni.
A Balaton legismertebb tortakészítője, a szakmai körökben csak “Sütis Móni”-ként ismert Kalmár Mónika egy rendhagyó program keretében bemutatja, hogy a sört nemcsak inni, de enni is lehet, akár süti formájában is! A workshopon egy brownie-szerű tészta készül krémsajtos-tejszínes krémmel a tetején. Hogy hogyan kerül bele a sör? A programon számos más hasznos tudnivaló mellett ez is kiderül.