Mautner Zsófi, a Chili&Vanília blog szerzője, az Electrolux támogatásának köszönhetően hirdetett versenyt food stylistoknak. Hogyan lesz a puszedliből robotgép?
Még tavaly december elején hirdetett meg a Chili&Vanília blog szerzője food stylist versenyt, amelynek fődíjasa egy Electrolux robotgéppel gazdagodott. A verseny célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen food stylistoknak.
A verseny a hazánkban gyorsan fejlődő gasztrokultúrának egy fontos elemére hívja fel a figyelmet. Ez a tálalás igényessége. A kulináris élmény akkor lesz teljes, ha minden érzékünket kényezteti. Míg Nyugat-Európában már iskolákban, komoly szakmai háttérrel képzik a leendő étel-dizájnereket, itthon nincsenek hivatalos képzések, és a szakma képviselői sem kapnak elegendő teret arra, hogy megmutathassák, mit tudnak – annak ellenére, hogy pezseg a hazai gasztronómiai élet.
Magyarországon folyamatosan újabb szakácskönyvek jelennek meg, népszerűek a televíziós gasztronómiai műsorok, az online receptes oldalak, a gasztro-rendezvények és nyílnak a jobbnál jobb éttermek. Otthon is egyre többen főznek friss alapanyagokból, és sokan próbálnak ki új ételeket. Ehhez hátteret például az Electrolux biztosít, aki gyártóként az otthoni konyhákba a nagykonyhákon, éttermi konyhákban már biztonyított sütőket, főzőlapokat is elérhetővé tette az innovációra nyitott háztartások számára.
A food stylist versenyre egy beigli és egy szabadon választott food styling témával pályázhattak a versenyzők, december végéig. A felhívásra érkező 57 nevezés közül 7 pályamű került be a döntőbe, melyre január 22-én került sor a GastroArt-Electrolux Élménykonyhában. Döntő versenyfeladatában minden versenyzőnek 5 mandulás csókot (puszedli) kellett saját koncepciója szerint, egyedi környezetben megjelenítenie egy gyúródeszkán.
A zsűri – Csapody Balázs, a Kis Tücsök étterem tulajdonosa, Medveczki Erika, az Electrolux marketing vezetője, Büchler András, a Libri PR vezetője és Nagy Balázs, fotós – különböző szempontok szerint értékelték az alkotásokat. Az egyedi szemlélet, a modernitás, a szakmaiság, az önkifejezés egyaránt szerepet kapott a győztes koncepció kiválasztásában. A kommunikációs és gasztronómiai szakemberekből álló zsűri Matók Zsuzsi munkáját ítélte a legjobbnak, így szoros versenyben, ő nyerte a fődíjat, az Electrolux Assistent robotgépet. Gratulálunk!