Váratlan vendégek érkeztek? A gyerkőc meghívta a fél osztályt? A rettegett anyós villámlátogatást tesz nálatok? Ha egy bármikor könnnyedén megvalósítható, finom zsemle kell, akkor itt a mi megoldásunk! Garantáltan sikered lesz!
Sok helyen hallani, olvasni erről a végtelenül egyszerű, mégis nagyszerű receptről, a villámgyorsan elkészíthető zsemléről. Rusztikus megjelenése, tömör állaga, fenséges íze és ropogós héja mindenkit levesz a lábáról.
Íme a hozzávalók:
A száraz és folyékony alapanyagokat külön tálakban jól elkeverjük, majd a két részt összevegyítjük és szépen eldolgozzuk. A kész tésztából egy nagy cipót formázunk a tálban, tetejét meghintjük kevés liszttel és 90 percre meleg helyre tesszük. A megkelt tésztából zsemle nagyságú darabokat szaggatunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A megpakolt tepsiket 240 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ebből az adagból kb. 10 db, rendkívül kiadós zsemle lesz, amivel biztosan jóllaktok.
Most pedig jöjjenek a trükkök!
A recept végtelenül egyszerű, gyakorlatilag elronthatatlan. Ám van néhány praktika, amivel még tökéletesebb lesz a végeredmény.
A kelesztés: Egy jól kiválasztott AEG sütő lesz itt is a legjobb segítőtárs. Állítsuk a sütőt 50 ºC-ra és ide tegyük a kelesztésre váró tésztát.
A variációk: Ez a recept kitűnő alap. Tegyünk a tésztába különféle magvakat, fűszereket vagy bolondítsuk meg néhány szem apróra vágott olajbogyóval. A variációk számának csak képzeletünk és ízlésünk szab határt.
A tárolás: Mint a legtöbb péksütemény, ez a zsemle is frissen a legjobb. De akkor sem kell aggódnunk, ha csak két-három darab fogy el belőle. Tegyük légmentesen zárható zacskóba és helyezzük a fagyasztóba. Mikrohullámú sütőben pár perc alatt felfrissítjük és már tálalhatjuk is.
Kedvet kaptál a sütéshez? Irány a konyha, kapd elő a lisztet és már indulhat is a teszt! Biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni! További érdekességekért kövesd a Márkabolt.hu Magazin rovatát.