Ha különleges ízű tortát szeretnél készíteni, ez a sütemény a legjobb választás. Gőzsütőben sütve habkönnyű állagú tésztával készülhet el. Bolondítsd meg egy kevés pekándióval és a végeredmény tökéletes lesz.
Hozzávalók
200 g kakaós zabkeksz
100 g lágy vaj
800 g ricotta
4 db tojás
100 g nádcukor
2 tk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 ek. kukoricakeményítő
12 db friss füge
50 g pekándió
pár szem füge és pekándió a díszítéshez
A sütéshez
26-28 cm átmérőjű tortaforma
Elkészítés
Daráld le a kekszet a késes aprítóban, majd keverd hozzá a lágy vajat. Tedd a kapott keveréket a tortaformába. Nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is jusson, kb. 4 cm magasságig. Keverd össze a ricottát a tojások sárgájával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a kukoricakeményítővel és a vanília aromával. Dolgozd össze alaposan kézi habverővel.
Miután kemény habot készítettél a tojásfehérjékből, óvatos mozdulatokkal keverd a ricottás keverékbe. A fügéknek levágjuk a szárát, majd kettészeljük. Oldalirányból összenyomjuk a kettészelt fügéket, hogy kinyíljanak, mint a virágok. Ezt követően a fügéket egymás mellé tesszük a kekszes alapra, és ráöntjük a ricottás keverék felét. Megszórjuk az apróra vágott pekándióval, és ráöntjük a massza másik felét is. Keverőlapáttal elsimítjuk a torta tetejét és 10 percig pihentetjük a konyhapulton.
A tortát 130 °C-ra előmelegített sütőben, Alacsony páratartalmú gőzprogramon, kb. 70 percig sütve készül el. Miután kivetted a sütőből, hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd pihentesd a hűtőben legalább 2 órán keresztül. Tálaláskor friss füvével és pekándióval díszíthetjük.
Markabolt.hu Tipp: Az
AEG BSK988330M gőzsütőben több gőzprogram közül választhatsz: vital sütés, kenyérsütés, kelesztés, párolás (magas/alacsony páratartalom), regenerálódás is elérhető a gazdag felszereltségű sütőben.