Tonno tonnato, vagyis tonhal tonhalszósszal recept Fördős Zé új remeke. Ezt a mennyei fogást gyorsabb elkészíteni, mint a hozzávalókat felolvasni. A csodálatos vörös tonhal éppen annyi hőkezelést kap, ami kihozza fantasztikus ízét.
Hozzávalók (2 személyre)
A vörös tonhalhoz:
- 150 g vörös tonhal
-
- olívaolaj
-
- só, bors
A tonhalkrémhez:
- 75 g olajos tonhal
-
- 1 főtt tojás
-
- 1 tk. kapribogyó
-
- 1 tk. friss citromlé
-
- 1 mk. mustár
-
- 1 ek. olívaolaj
-
- 2 ek. hideg víz
-
- bors, esetleg kevés só
A kamu balzsamecet kaviárhoz:
- 1 ml balzsamecet
-
- 1 zselatinlap vagy 1 tk. agar agar
-
- 200 ml jégbe hűtött étolaj
Elkészítés
Három egyszerű lépésből áll a tonno tonnato recept. Elsőként Elkészítjük a tonhalkrémet, majd a kamu balzsamecet kaviárt, végül körbesütjük a vörös tonhalat. Nézzük a lépéseket!
1. A hozzávalókat a víz kivételével aprítógépbe rakjuk, krémesítjük, sóval és borssal ízesítjük, majd a vízzel még egy kicsit turmixoljuk.
2. A balzsamecetet kicsit megsózzuk, felmelegítjük és a zselatint elkeverjük benne. Felszívjuk egy fecskendőbe és belecsepegtetjük a jéghideg olajba, majd a kialakult gyöngyöket leszűrjük.
3. Egy serpenyőt jól felforrósítunk, egy kanál olívaolajat öntünk bele és a halat villámgyorsan körbesütjük úgy, hogy a belseje szép vörös maradjon, végül sóval és borssal ízesítjük. Tálalásnál tányérra kanalazunk a krémből, ráültetjük a tonhalat, körbeszórjuk a gyöngyökkel és kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
Markabolt.hu Tipp: A vörös tonhal igazi gourmet alapanyag, nagyon vigyázni kell sütés közben erre az értékes húsra. Az
Electrolux EHH6240ISK beépíthető indukciós főzőlapon tökéletes biztonságban lesz. A booster funkciónak köszönhetően a serpenyő pillanatok alatt felforrósodik. Az érintőkapcsolókkal néhány ujjmozdulattal változtatható hőfokot pedig precízen tartja. Mivel az indukciós főzőlap a teljes főzőzónát melegíti, így a serpenyő minden pontján egységesen forró lesz a hőmérséklet, szépen, egyenletesen fog sülni a vörös tonhal is.