A borok tárolása és szervírozása szempontjából döntő szerepe van a megfelelő hőmérsékletnek, mert csak így érződhetnek ki a legfinomabb ízek és aromák a borból. A
borhűtőkben megfelelő tárolási hőmérsékleten, kedvező körülmények között pihenhetnek a borok.
A borok tárolása során a legideálisabb hőmérséklet a 7-15 Celsius fok közötti tartományban mozog, ez azonban nem azonos a borok ideális szervírozási hőmérsékletével. Ha alacsonyabb, de nem fagypont közeli, szélsőségesen alacsony hőmérsékleten tároljuk a bort, az általában nem tesz kárt az italban, viszont a 15 foknál magasabb hőmérséklet már elindít olyan folyamatokat, amelyek a bor minőségét kedvezőtlenül befolyásolják. Ha pedig az átlagos tárolási hőmérséklet 26 Celsius fok fölöttre megy, ezen a hőmérsékleten már biztosan károsodást okoz a hőmérséklet bármelyik típusú borban. Ez igaz a vörösborokra és a fehérborokra is. A borok ilyen hőmérsékleten elöregednek, élvezhetetlenné válnak. Egy folyamatosan fűtött szobában, egy olyan tálalószekrényben, amire rásüt a nap, egészen biztosan nincsen jó helye a boroknak.
Ezért nagyon fontos, hogy a borokat megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Főleg akkor, ha nem azonnal fogyasztjuk el a bort, hanem esetleg 1-1 üveget egy-két, vagy akár öt évig is őriznénk a megfelelő felbontási pillanatra várva.
Markabolt.hu Tipp:Bár a bor eltárolhatósági ideje függ a bor korától, alkoholtartalmától, a szőlő fajtájától, valamint a benne lévő gyümölcscukor- és tannintartalomtól, meghatározó körülmény a tárolási hőmérséklet is. Az ajánlott tárolási hőmérséklet a pezsgők és habzó borok esetében +6°C és +8°C között, fehérboroknál +10°C és +12°C között, rosék és világos vörösboroknál +12°C és +16°C között, az érett vörösboroknál pedig +14°C és +16°C között van.