Nem veszik a múlt ködébe a ciabatta eredete, mert mindössze néhány évtizede találta ki egy veronai pék. Francesco Favaron. A ma ciabattának nevezett kenyérféle receptje 1982-ben jött létre. Favalon pék Arnaldo Cavallarihoz, egy közeli malom tulajdonosához ekkor fordult végső kétségbeesésében, hogy mivel lendíthetnék fel a forgalmat. Akkora siker volt ugyanis Olaszországban a francia bagett, hogy minden vevő ezt kereste. Valami olyasmit akartak csinálni, ami olasz, gyorsan elkészül és sokféleképpen felhasználható. Pont, mint a bagett.
És bizony a ciabattára nem lehet panasz. Sokoldalúan felhasználható és gyorsan elkészül. A napsütötte Olaszországból pár éven belül világhódító útra indult és különösen népszerű lett Európában. A szó jelentése papucs, mely utal a hosszúkás formájára. Olasz bagettnek is hívják, mert számos, különféle töltelékkel készítve finom szendvicsnek. Olivaolajba mártva, vagy pestóval megkenve is fogyasztható. A ciabatta tésztája egyébként pizza alapnak és zsemlének is kiváló. A leggyakoribb, hogy kenyérlisztből készítik (BL80), de búzalisztből (BL-51), búzafinomliszt (BL-55) és tönkölybúzaliszt is (TBL-70) lehet a felhasznált liszt. Az alábbi receptet a Street Kitchen dolgozta ki, Electrolux SteamBake gőzsütőre. Ilyen sütő az
Electrolux EOD6C71X beépíthető sütő is, melynek megnézheted a recept mellett a bemutató videóját is.
Hozzávalók 3 kis ciabattához
400 g BL80 liszt
15 g só
4 g friss élesztő
1 tk cukor
300 ml langyos víz
100 ml olívaolaj
100 g aszalt paradicsom
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd melegebb helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt összekeverjük a liszttel, a sóval és a durvára vágott aszalt paradicsommal. Assistent robotgépben simára dagasztjuk a tésztát.
Az olívaolajat egy nagy keverőtál aljára öntjük, és beletesszük a ragacsos tésztát. Lefedjük és 1 órán át állni hagyjuk, majd áthajtogatjuk. További 2 órán át pihentetjük a tésztát, ezalatt 40 percenként hajtogatjuk. Belisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, és egy éles késsel 3 részre osztjuk, lisztes kézzel téglalap alakúra formázzuk, majd a két végét megfogva egyet tekerünk rajta, és lisztbe forgatjuk. További 20 percig pihentetjük. Sütés előtt 1 dl vizet öntünk a SteamBake sütő aljában lévő medencébe, és előmelegítjük a sütőt SteamBake programon 230 fokra. Ilyen sütő például az
Electrolux EOD6C71X beépíthető sütő). A ciabattákat sütőpapírral bélelt tepsin addig sütjük, amíg aranybarnák lesznek (kb. 15 perc).