Bagett recept Electrolux gőzsütőre

Kategória: Konyhavarázs | 2024.09.15. 11.50 | Módosítva : 2024.10.17. 19.25

SteamBake sütődben akár olyan kényes kenyérfélét is biztonsággal süthetsz meg, mint a bagett. Miért nehéz jó bagettet sütni? Azért, mert a vékony tészta könnyen kiszárad. A foszlós, lágy bélzetért adj hozzá egy kis gőzt! Mutatjuk, hogyan csináld. 

A klasszikus bagett receptje francia eredetű, egyes történetek szerint Napólaon süttette először a hosszúkás alakú kenyeret katonáinak. Alapvetően búzalisztből, vízből, élesztőből és sóból készül. A bagett lassú kelesztésű kenyérféle, hagyományosan magas hőmérsékleten sütik, ami gyönyörű, ropogós kérget és puha belsőt eredményez. Ma már az egész világon népszerű. Fontos tudnivaló, hogy ha kellően hosszú ideig kelesztjük, bélzete nem homogén, hanem pórusai nagyok lesznek, ez tehát nem hiba, hanem éppen nagyon is jól dolgoztunk, ha ilyen bagettet kapunk. 

Hozzávalók 3 bagetthez 

500 gramm kenyérliszt, 
350 ml langyos víz, 
1 csomag szárított élesztő (7 gramm), 
2 teáskanál só

Elkészítés 

Tegyük a lisztet, az élesztőt, a vizet és sót a robotgép keverőtáljába, és keverjük össze. Kétszer 7 perc dagasztást követően, amikor a tészta már kellően ruganyos lesz, már nem fog tapadni a tál oldalára. Ezt követően megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és huzatmentes helyen, körülbelül egy óra alatt duplára keresztjük a tésztát. Ezt követően lisztezett munkalapra borítjuk és három egyforma részre osztjuk. Hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, és hosszában három rétegbe hajtjuk. A hajtott oldalával magunk felé feltekerjük a tésztát, hogy megkapja a jellegzetes formáját, a végeit csippentsük össze. 

A megformázás után mindhárom bagettet enyhén lisztezett sütőlapra tesszük és nedves konyharuhával beborítjuk. Ügyelünk arra, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a tészta a konyharuhával. Duplájára kelesztjük  a bagetteket körülbelül 40 perc alatt, majd levesszük a konyharuhát és éles késsel bevagdossuk a tetejüket. A sütőben 220 fokon, SeamBake funkcióval, 100 ml víz hozzáadásával, a 2. polcszinten 30 perc alatt sütjük készre. 

Markabolt.hu Tipp: A bagett akkor jó, ha a kérge világosbarna, a kenyér pedig kongó hangot ad, amikor az alját megütögetjük.