A Banh mi bao szendvics alapja egy gőzölt gombóc, amibe sült sertéskaraj és ropogós zöldségek kerülnek. A bucikat Electrolux gőzsütőkben frissen készítjük, a mennyei húsok is egyenesen a sütőből kerülnek majd a szendvicsekbe. Kiváló sörkorcsolya, esti borozgatásokon éppúgy beválik, mint vendégvárónak!
Néhány tanács a recept hozzávalóihoz:
A gőzgombóc alapanyagait mérd ki pontosan, hogy igazán jó állagú legyen a bucid!
A lapocka fűszerezésével bánj nagyvonalúan, így lesz ízes a hús!
A zöldségeket kedvedre variálhatod, a gyökérzöldségek mellett érdemes kipróbálni például egy vöröskáposztás verziót is.
Hozzávalók
A bucihoz (20 db):
500 g BL 80 kenyérliszt
20 g friss élesztő
1 tk. cukor
12 g só
280 ml víz
1 késhegynyi aszkorbinsav
A húshoz:
600 g sertéslapocka
50 g friss gyömbér
1 tk. koriander
2 friss chilipaprika
4-5 gerezd fokhagyma
2 tk. paradicsompüré
1 ek. mirin
1 ek. rizsecet
3 ek. szezámolaj
2 ek. szójaszósz
só
A májpástétomhoz:
250 g csirkemáj
1 kis fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
30 g vaj
1 mk. majoranna
1 mk. pirospaprika
100 ml tejszín
só, bors
A marinált zöldségekhez:
1 sárgarépa
2 retek
1 szál újhagyma
1 chilipaprika
1-2 szál menta
2 tk. só
4 tk. cukor
200 ml víz
1 ek. ecet
Elkészítés
Elsőként bepácoljuk a húst. A páchoz összekeverjük a hozzávalókat és bekenjük a lapockát. 12-24 órán át pihentetjük, majd 160 fokra előmelegített Electrolux sütőben kb. 2-2,5 óra alatt puhára sütjük. Majd elkészítjük a májpástétomot: vajon megpirítjuk a fokhagymát, majd a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a fűszereket és belerakjuk a feldarabolt csirkemájat. Megsózzuk és készre pároljuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ha összeforrt, botmixerrel krémesítjük. Felhasználásig hűtőben pihentetjük.
Ezután a zöldségek marinálása következik. Gyufaszál vastagságúra vágjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a cukrot, sót, összekeverjük és hűtőben pihentetjük 1 órát. A vízhez öntjük az ecetet, majd ezzel öntjük fel a zöldségeket.
A bucik elkészítéséhez az élesztőt, a cukrot, az aszkorbinsavat, egy evőkanál lisztet, 1,5 dl vízzel elkeverünk és fél óráig kelesztjük (kovász). Keverőtálba öntjük a maradék lisztet, a kovászt és a maradék vizet. Alacsony fokozaton simára dagasztjuk (amíg fel nem veszi az összes lisztet). Eggyel nagyobb fokozaton, két-három leállással 20 percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarva, 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztából, 35 grammos kerek bucikat formázunk, majd újabb fél órán át kelesztjük. Gőzprogramon (sütőtől függően: PlusSteam vagy Interval+ vagy Alacsony páratartalom), 105 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
Végül összeállítjuk a Banh mi bao-t! A bucikat kettévágjuk, megkenjük májpástétommal, fektetünk rá néhány vékony (3-4 mm) hússzeletet, és megpakoljuk gazdagon a marinált zöldségekkel.