A cseresznye, meggy, őszibarack vagy szilva nemcsak dzsemek és lekvárok kiváló alapanyaga, hanem befőtteké is. A magházas gyümölcsökből készült befőttek tartósításához mutatunk egy nagyon egyszerű receptet, amelyben az AEG gőzsütők sokoldalúságát használhatjuk ki.
Az elkészítéshez olyan üvegekre lesz szükséged, amelyek kifejezetten tartósításhoz készültek, vagy gumigyűrűvel vannak ellátva a csavaros kupakos üvegeknél, vagy lapos gumigyűrűvel a fémkapcsos üvegeknél. Az elkészített mennyiség a preferenciádtól és a rendelkezésre álló gyümölcs mennyiségétől függ. A szirup mennyisége növelhető vagy csökkenthető az igények szerint, a megegyező arányok megtartásával.
Hozzávalók szilvabefőtthöz
5 kg szilva (a gyümölcsnek jó állapotban kell lennie, nem szabadnak rajta lenni sérülésnek)
1 liter víz
250 g porcukor
2 rúd fahéj
20 g szárított rózsaszirom
6 csillagánizs
Elkészítés
Helyezd az üvegeket az AEG SteamPro sütőbe, és állítsd be 100 °C-ra 45 percre a sterilizáláshoz. Mosd meg a gyümölcsöket folyó vízben egy szűrőbe téve. Vágd a gyümölcsöt félbe hosszanti irányban, majd forgasd el a két felét, hogy szétváljanak. A szilvamagot akár benne is hagyhatod az egyik fél szilvában, a szirup íze így intenzívebb lesz a szilvamagtól.
Lassú tűzön kezd melegíteni a szirupot, kevergesd, le ne kapjon a cukor az edény alján. A gyümölcsöket csak az üveg peremének aljáig töltsd fel, majd tölts fel minden üveget a forró sziruppal a tetejéig, és koppantsd meg az üveget, hogy a levegőbuborékok a felszínre kerüljenek, aztán jól csavard rá a fedőt.
Az üvegeket egy nagy tepsire, vagy sütőtálra tesszük, majd betesszük a sütőbe.Navigálj a tartósító funkcióhoz, amelyet az AEG SteamPro sütőnél a Speciális menüpont alatt találsz. 90 percnyi főzést követően kivesszük a sütőből és szobahőmérsékletre hűtjük. Szekrényben vagy kamrapolcon tárolva akár egy évig is megőrzik minőségüket, zamatukat. Miután kinyitottad az üveget, a befőttet hűtőszekrényben kell tárolni, hiszen tartósítószer nélkül, pusztán a hő segítségével tartósítjuk.