A baszk sajttorta, vagy más néven "Basque Burnt Cheesecake", egy spanyol eredetű, de világszerte ismert sütemény. Bár nevében szerepel a "sajttorta" kifejezés, lényegesen különbözik a hagyományos, sima textúrájú sajttortáktól.
A recept alapvetően egyszerű, leginkább krémsajtot, tojást, cukrot, tejszínt és kevés lisztet használhatunk. A tészta elkészítését követően a süteményt magas hőmérsékleten sütik, hogy megkapja jellegzetes megégett, barna tetejét. A belső része azonban krémes marad. A baszk sajttortát általában szeletelve, szobahőmérsékleten tálalják, gyakran porcukorral meghintve. Ízletes, gazdag és kissé karamellás ízvilága miatt egyre népszerűbbé válik világszerte.
Hozzávalók
1 kg krémsajt (szobahőmérsékletű)
6 egész tojás
335 g porcukor
400 g tejföl
2 citrom reszelt héja
2 evőkanál kukoricaliszt
½ teáskanál só
Elkészítés
Előmelegítjük az AEG SteamPro sütőt 200°C-ra. Egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral akként, hogy az oldalaknál 2-3 cm-rel hosszabbra hagyjuk a papírt az oldalaknál. A krémsajtot vágjuk kisebb darabokra, majd helyezzük egy turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Öntsük az elkészített masszát a tortaformába. Süssük 50-60 percig, amíg a közepén enyhe remegés tapasztalható. A sütemény teteje sötétbarna lesz. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Bár végtelenül egyszerűnek tűnik a néhány hozzávaló összekeverése és a massza formába öntése, két alapvető sarokpontja is van a tökéletes baszk sajttortának. Egyrészt elegendő időt kell hagyni a tortának ahhoz, hogy lehűljön. Legalább 2-3 órára hűtőbe kell tenni tálalás előtt, de érdemes szobahőmérsékleten tálalni, nem egyenesen a hűtőből. Másrészt a baszk sajttorta különlegessége abban rejlik, hogy a teteje szándékosan megégettnek tűnik, ami egyedi, durvább textúrát és intenzív ízt eredményez.