Csak egy MasterPiece turmixgép, néhány percnyi turmixolás plusz egy kis sütögetés: máris elkészülhetsz az előételnek, vendégváró falatkának egyaránt tökéletes orosz mini palacsintákkal.
A fekete vajnak is nevezett tapenád a provanszál tapeno szóból ered, melynek jelentése kapribogyó. Enélkül nem tapenád a tapenád. Az eredeti receptet egy marseille-i séf, Meynier alkotta meg, több mint egy évszázaddal ezelőtt. A séfre emlékezve a kapribogyós, olajbogyós pástétomot, amit sokan csak marseille-i kaviárként emlegetnek. Az alaprecept “csak” a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például szardellával, fokhagymával, citrommal vagy épp fügével –tovább bolondítható a krém. A tapenád klasszikusan mozsárban összetörve készül, a Masterpiece turmixgéppel azonban szebben el tudjuk majd dolgozni és jobb állagú, krémesebb kencét kapunk. A tapenádban krémmé turmixoljuk a hozzávalókat, végül olívaolaj hozzáadásával tetszés szerinti sűrűségre dolgozzuk.
A pástétom nemcsak kenceként, de tésztán, pizzán is tökéletes. Az orosz blini kis kövérkés vastag palacsintácskák. A sós és édes blini is kedvelt orosz édesség. Mivel a korong alakú blinit napszimbólumnak tekintették, a maszlenyica hetében (a nagyböjt előtti utolsó héten) készítik nagy előszeretettel.
Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz:
A tapenádhoz:
220 g fekete olívabogyó,
3 ek. kapribogyó,
2-3 szardella,
½ citrom leve,
1 gerezd fokhagyma,
2-3 ág kakukkfű,
kb. 15 ml olívaolaj
A blinihez:
2 tojás,
100 g tejföl,
25 g vaj,
10 g élesztő,
200 ml tej,
100 g rétesliszt,
100 g kenyérliszt,
2 csipet só,
a tálaláshoz: 4-5 szem koktélparadicsom
Elkészítés
A tapenád hozzávalóit a turmixgépben alaposan összezúzzuk, majd egy kis tálban félrerakjuk, amíg elkészül a blini. A blinihez a turmixgépet átmossuk, a liszt kivételével minden hozzávalót belerakunk, majd a lisztkeverék felével turmixolunk egyet. Végül a másik felét is hozzáadjuk, és jól összemixeljük a tésztát. Meleg helyen 1 órán át hagyjuk pihenni, majd teflon bevonatú palacsintasütőbe kis halmokat rakunk belőle. Indukciós főzőlapon, közepes hőfokon, 1-2 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük.
Márkabolt.hu Tipp: Az
Electrolux ESB9300 turmixgép 3 pár titánbevonatú pengéje alacsonyabb fordulatszámon is tökéletesen krémesíti a hozzávalókat. Ez azért nagyon fontos, mert nem melegíti fel a tapenádot a surlódás, a hideg összetevők hidegek maradnak krémként is.