A burgonyás kenyeret azért szeretjük, mert napok múlva is friss, kellemesen puha kenyeret ehetünk. Kiadós és nagyon finom, nem szárad ki.
Hozzávalók 4 kisebb kenyérhez
1000 g kenyérliszt
500 g puhára főtt burgonya
kb. 500 ml tej
50 g friss élesztő
1 ek. só
Elkészítés
A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós, hideg vízben feltesszük főni. Miután megpuhultak a burgonyakockák, szűrjük le és törjük össze. A robotgép keverőtáljában összekeverjük a langyos tejet az élesztővel, sóval, az összetört, langyosra kihűtött burgonyával és a liszttel. A hozzávalókból sima, ruganyos tésztát dagasztunk. A tálat lefóliázzuk, majd konyharuhával is beborítjuk. Huzatmentes helyen körülbelül két óra alatt duplájára kel a tésztánk.
Lisztezett munkalapra borítjuk és kinyomkodjuk a levegőt a megkelt tésztából. A tésztát négy egyforma darabra vágjuk, hosszú hurkát gyúrunk belőlük és egyenként összecsavarjuk. A kenyérkéket olajozott sütőlapra tesszük, fóliával és konyharuhával letakarjuk és körülbelül 40 perc alatt duplájára kelesztjük. A fóliát és a konyharuhát eltávolítva tegyük sütőbe a kenyereket, ahol 200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a kérge világosbarna, az alját megügetve pedig kongó hangot ad a kenyér.
Markabolt.hu Tipp: Vásárolj 2023-ban Electrolux SteamBake gőzsütőt és
online regisztrációdért cserébe Tiéd lehet egy ajándék szakácskönyv, benne csupa SteamBake sütőben süthető kenyér és péksütemény receptjével!