A gőzfunkciós Electrolux sütő (SteamBake) segítségével néhány alapanyagból készíthetsz otthonodban ropogós héjú, puha bélzetű kenyeret. Kenyérliszt, burgonya, tej és kevés élesztő szükséges a recepthez.
4 kisebb kenyér készíthető az alábbi Burgonyás csavart kenyér receptből. Dolgozhatunk kisebb adaggal is, nyilván akkor a mennyiségeket is csökkenteni kell.
Hozzávalók 4 kisebb kenyérhez
1 kg kenyérliszt
0,5 kg puhára főtt burgonya finomra törve
kb. 0,5 l tej
50 g friss élesztő
1 evőkanál só
Elkészítés
A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós hideg vízben feltesszük főni indukciós főzőlapon, magas hőfokon. Esetlegesen néhány levélke babérral ízesíthetjük a főzővizet. Miután megpuhultak a burgonyakockák, leszűrjük és összetörjük még melegen. Megvárjuk, amíg langyosra hűl. Fontos, hogy ne forró burgonyával kezdjünk dolgozni, mert így több lisztet felvesz a burgonya, mint szükséges lenne és a kenyértésztánk nehéz, “lisztes” lesz.
Az Assistent robotgép keverőtáljában (például nézd meg az
Electrolux EKM4000 cseresznyepiros robotgépet) összekeverünk egy kis langyos tejet az élesztővel. Ha az élesztő kicsit felfutott, felöntjük az összes tejjel, hozzáadjuk a langyos burgonyát, a lisztet és a sót. Érdemes elsőként csak a liszt kétharmadát hozzáadni a tésztához és a dagasztás közben beállítani az állagát.
Sima, ruganyos tésztát dagasztunk az Assistent robotgép dagasztószárával, kettes fokozaton. Ha elkészültünk, a robotkar felemelését és a tál eltávolítását követően lefóliázzuk a tésztát. A tálat egy tiszta konyharuhával is letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát kb. két óra alatt.
Lisztezett munkalapra borítjuk a kenyértésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Négy egyforma részre osztjuk, mindegyikből hosszú hurkát gyúrunk, és egyenként összecsavarjuk. Olajozott sütőlapra tesszük, letakarjuk fóliával és konyharuhával, és ismét a duplájára kelesztjük körülbelül 40-45 perc alatt.
Az
Electrolux hozzáadott gőzfukciós sütőt nem melegítjük fel. Levesszük a tésztáról a konyharuhát és a fóliát, majd betesszük a kenyereket a sütőbe. 200 fokon, gőzprogramon körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a kérge világosbarna, a kenyér pedig kongó hangot ad, amikor az alját megütögetjük.
Teljes elkészítési idő 4 óra kelesztéssel.