Burgonyás csavart kenyér recept

Kategória: Konyhavarázs | 2020.03.26. 10.12 | Módosítva : 2020.05.02. 09.04

A gőzfunkciós Electrolux sütő (SteamBake) segítségével néhány alapanyagból készíthetsz otthonodban ropogós héjú, puha bélzetű kenyeret. Kenyérliszt, burgonya, tej és kevés élesztő szükséges a recepthez. 

4 kisebb kenyér készíthető az alábbi Burgonyás csavart kenyér receptből. Dolgozhatunk kisebb adaggal is, nyilván akkor a mennyiségeket is csökkenteni kell. 

Hozzávalók 4 kisebb kenyérhez
 
1 kg kenyérliszt
0,5 kg  puhára főtt burgonya finomra törve
kb. 0,5 l tej
50 g friss élesztő
1 evőkanál só

Elkészítés 

A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós hideg vízben feltesszük főni indukciós főzőlapon, magas hőfokon. Esetlegesen néhány levélke babérral ízesíthetjük a főzővizet. Miután megpuhultak a burgonyakockák, leszűrjük és összetörjük még melegen. Megvárjuk, amíg langyosra hűl. Fontos, hogy ne forró burgonyával kezdjünk dolgozni, mert így több lisztet felvesz a burgonya, mint szükséges lenne és a kenyértésztánk nehéz, “lisztes” lesz. 

Az Assistent robotgép keverőtáljában (például nézd meg az Electrolux EKM4000​ cseresznyepiros robotgépet) összekeverünk egy kis langyos tejet az élesztővel. Ha az élesztő kicsit felfutott, felöntjük az összes tejjel, hozzáadjuk a langyos burgonyát, a lisztet és a sót. Érdemes elsőként csak a liszt kétharmadát hozzáadni a tésztához és a dagasztás közben beállítani az állagát. 

Sima, ruganyos tésztát dagasztunk az Assistent robotgép dagasztószárával, kettes fokozaton. Ha elkészültünk, a robotkar felemelését és a tál eltávolítását követően lefóliázzuk a tésztát. A tálat egy tiszta konyharuhával is letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát kb. két óra alatt. 

Lisztezett munkalapra borítjuk a kenyértésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt. Négy egyforma részre osztjuk, mindegyikből hosszú hurkát gyúrunk, és egyenként összecsavarjuk. Olajozott sütőlapra tesszük, letakarjuk fóliával és konyharuhával, és ismét a duplájára kelesztjük  körülbelül 40-45 perc alatt. 

Az Electrolux hozzáadott gőzfukciós sütőt nem melegítjük fel. Levesszük a tésztáról a konyharuhát és a fóliát, majd betesszük a kenyereket a sütőbe. 200 fokon, gőzprogramon körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a kérge világosbarna, a kenyér pedig kongó hangot ad, amikor az alját megütögetjük.

Teljes elkészítési idő 4 óra kelesztéssel.