Ez a francia klasszikus étel elkészítése nem bonyolult, alig másfél óra alatt készre sül a
sütő légkeveréses programján. Tökéletes választás, ha nagyobb családra, vagy vacsoravendégekre kell főznöd.
A coq au vin reredeti receptje szerint kakast főzünk meg vörösborban, de mára már a franciák is inkább csirkehúsból készítik azt a fogást. A vörösbor nagyon jól illik a kakashús ízéhez, hiszen a testesebb borok kihozzák a hús erőteljesebb aromáját. Az alkohol főzés közben elpárolog, de az íze tovább gazdagítja a kakashúst. Ha esetleg kakassal próbálnád ki ezt a receptet, nem árt tudnod, hogy a kakashús testesebb és ízgazdagabb, mint a csirke, viszont tovább is készül. Legalább három óra kell ahhoz, hogy átfőjjön a hús és megpuhuljanak a rostok. A kakashúst lassabban kell főzni, időt kell szánni arra, hogy a fogás ízei összeérjenek. Az alábbi receptben mi csirkehús felhasználásával készítettük el légkeveréses programon
sütőben a klasszikus coq au vin fogást, mindössze két óra alatt.
Hozzávalók
12 db mogyoróhagyma (salotta)
2 gerezd fokhagyma
100g sárgarépa, meghámozva
100g zeller
250g barna csiperkegomba
½ csokor petrezselyem
1 szál kakukkfű
1kg csirkehús
só és bors ízlés szerint
1 teáskanál liszt
50g tisztított vaj
300ml vörösbor
500ml csirkealaplé
150g császárszalonna
1 kis üveg gyöngyhagyma
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál portói bor
Elkészítés
Hámozzuk meg a salottát, és vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát is vágjuk apró darabokra. Vágjuk kockákra a sárgarépát és a zellert 1 cm-es darabokra. Negyedeljük a gombákat. Szedjük le a száráról a petrezselyem és a kakukkfű zöldjét. Mossuk meg a csirkét folyó víz alatt, sózzuk és borsozzuk, majd liszttel megszórjuk.
Melegítsük fel a tisztított vajat egy sütőtálban, és pirítsuk meg a csirkét minden oldalról. Adjuk hozzá a salottát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, és pirítsuk meg azokat is. Öntsük fel vörösborral, és forraljuk addig, amíg felére redukálódik.
Adjuk hozzá az alaplevet, és forraljuk fel újra. Ekkor tegyük bele a petrezselyemzöldet, a kakukkfüvet, a felkockázott császárszalonnát, a gombát és a gyöngyhagymát. A csirkét süssük
sütőben 170°C-on, 75 percig, a 2. polcszinten, "True Fan Cooking" (légkeveréses) programon. A sütés végén a sütőtálból vegyük ki a csirkét, és a szaftot keverjük össze kukoricaliszttel és egy evőkanál portói borral, hogy mártássá sűrűsödjön.
Markabolt.hu Tipp: Webáruházunkban összeillő sütőkből és főzőlapokból álló
sütő-főzőlap szetteket is találsz. Ez a francia klasszikus étel először a főzőlapon párolódik, és a sütőben sül készre, így készítésekor a
sütő-főzőlap szett tökéletes segítségedre lesz.