Egészséges finomság csirkével, humusszal és salátával, amely az AEG gőzsütő teljesítményének hála, már fél óra alatt is elkészül. Megúszós és könnyű fogás, hirtelen jött vacsoravendégeknek, vagy lassú, lazulós vasárnapi ebédnek is.
Hozzávalók
A saslikhoz
600 g csirkecomb filé
2 db vöröshagyma
2 egész citrom
2 citrom leve
20 ml növényi olaj
1 ek. paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma
4 ek. natúr joghurt
1 tk. édes paprika
1 tk. őrölt koriander
só, bors
nyárs
A tabouleh salátához
1 csokor petrezselyem
1 marék friss menta
4 db paradicsom
1 db vöröshagyma
4 ek. bulgur
A humuszhoz
250 g szárított csicseriborsó (egy éjszakán át áztatva)
35 g tahini (szezámpaszta)
2 gerezd fokhagyma
70 ml olívaolaj
70 ml hideg víz
Elkészítés
Sütési idő: 30 perc
A rengeteg hozzávaló ne tévesszen meg, mert tényleg gyorsan összedobható ez az étel, kezdőknek is tökéletes villantáshoz. Mielőtt a csirkével foglalkoznál, a csicseriborsót főzd kb. 2-3 órán keresztül az áztató vízben. Keverd homogén masszává a paradicsompürét, a fokhagymát, a joghurtot, az édes paprikát, 1 citrom levét, az őrölt koriandert, a sót és a borsot. Ez lesz a pác, amiben a kifilézett csirkecombot 3x3 cm-es kockákra vágva legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a húst átjárják a fűszerek. Akkor sincs baj, ha picit több időt pihentetd a pácban a csirkét. A nyársakat úgy állítod össze, hogy mindegyik nyársra egy negyed citromot, négy húskockát és egy negyed hagymát teszel. A kész nyársakat egy tepsire téve 180 °C-ra előmelegített sütőben Alacsony páratartalmú gőzprogramon 30 percig, süsd, amíg a hús kissé megpirul.
A megfőtt csicseriborsót hagyd kissé lehűlni a főzővízben, majd a öntsd le a felesleges vizet, amikor kihűlt, és turmixold össze a csicseriborsót. Add hozzá a tahinit, a sót, a borsot, a reszelt fokhagymát, és keverd simára. Adagold hozzá a citromlevet, a hideg vizet és az olívaolajat ízlés szerint. Ezután hagyd kihűlni, majd locsold meg olívaolajjal a humuszt.
Végül a tabouleh salátát állítjuk össze, ehhez mosd át a bulgurt hideg vízben. Egy lábosban, kétszeres mennyiségű vízben 12 percnyi főzést követően további 10 percig pihentetjük. Ezt követően a felesleges vizet öntsd le a bulgurról. A paradicsomot apró kockákra vágva, hagyd lecsepegni egy szűrőben. A hagymát felkockázva egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, a paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet és a mentát. Sóval, olívaolajjal és citromlével ízesítve tálaljuk a csirkenyárssal és a humusszal.