Az eclair fánk a francia cukrászat nagy klasszikusa. Megtalálható mindenféle íz- és színvariációban. Fördős Zé most a csokis eclair fánk receptjét mutatja be.
Az eclair fánk múltja a XVIII. századig nyúlik vissza. Marie-Antoine Carême francia sztárséf tökéletesítette a Panterelli-féle égetett tésztát és kitalálta, hogy tejszínhabbal tölti meg a hosszúkás, égetett tésztás süteményt. Az éclair villanást, csillanást, villámot jelent, a tészta külsejére húzott vékony máz csillogásának köszönhető: ez is Carême-től ered. Az éclair mérete nincs pontosan megszabva, csak formájával szemben támasztanak követelményeket, az átlag éclair 7-10 centiméter hosszúságú.
Hozzávalók (12 db fánkhoz)
Hozzávalók a tésztához
100 g vaj
100 ml víz
100 ml tej
1 ek. cukor
1 tk. só
120 g liszt
160 g tojás (kb. 3 db)
Hozzávalók a krémhez
3 tojássárgája
100 g cukor
250 ml tej + 50 ml a keményítőhöz
30 g kakaópor
20 g keményítő
100 g étcsokoládé
150 ml habtejszín
Hozzávalók a színes tetőkhöz
zöld: fél tk. matcha teapor + 30 g porcukor + víz
sárga; fél tk. kurkuma por + 30 g porcukor + víz
ciklámen: fél tk. céklapor + 30 g porcukor + víz
Elkészítés lépésről lépésre
Felforraljuk a vajat a vízzel, a tejjel, a sóval és a cukorral – akkor jó, amikor már folyamatosan bugyog. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Áttesszük egy másik tálba és robotgéppel elkezdjük szétverni a tésztát, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig dolgozzuk a géppel, amíg szép, egynemű, krémes tésztát kapunk. Fontos, hogy ne egyszerre tegyük bele a tojásokat, mert folyós lesz a masszánk.
A tésztát 1 órán át pihentetjük, majd csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 8 cm hosszúságú csíkokat nyomunk egymástól picit távolabb, mert az égetett tészta sülés közben megnő.
A sütőtér aljába 1 dl vizet öntünk. A vízből a forró sütőtérben gőz lesz, ami nagyon jót tesz a tésztának. Finoman megemeli a tésztát, így az laza, lyukacsos állagú lesz. 190 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon további 15 percig, végül kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk résnyire egy fakanállal és még 10 percig pihentetjük a meleg sütőben.
Most jön a krém: elkeverjük a keményítőt és a kakaóport egy kicsi tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és feltesszük forrni. Amikor felforrt, hozzáadjuk az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a keményítős, kakaóporos tejet, majd közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez. A kihűlt fánkokat hosszában félbevágjuk, és megtöltjük a főzött csokikrémmel.
A színes kalapokhoz kikeverjük a porokat és a porcukrot annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével felvisszük az eclair fánkok tetejére, és aszalt gyümölcsökkel, magokkal, szórócukrokkal díszítjük.
Márkabolt.hu Tipp: A eclair fánk tésztájának nagyon jót tesz a hozzáadott gőz, mert ettől fog tudni szépen felemelkedni sütés közben a tészta. Nézz körül most a
markabolt.hu gazdag
Electrolux beépíthető sütő kínálatában és válassz a gőzfunkciós sütők közül!