Egészben sült burgonya olasz módra

Kategória: Konyhavarázs | 2025.03.30. 17.38 | Módosítva : 2025.04.13. 21.47

Az egészben sült burgonya olasz ízvilágú, laktató étel, amely akár fő fogásként, akár köretként is megállja a helyét. Mivel a sült burgonya önmagában is kiadós, a gazdag paradicsomszósszal, a sajttal és a pepperonival gazdagítva egytálételként is fogyasztható egy könnyebb salátával.

Hozzávalók

2 nagy sárga burgonya
fél fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
4-5 szelet pepperoni
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál olasz fűszerkeverék
50 g reszelt mozzarella sajt
1 kis darab vaj (burgonyánként)
1 db 400 g-os konzerv darabolt paradicsom
olívaolaj, só, bors

Elkészítés

Villával szurkáljuk meg a burgonyákat, majd a mikrohullámú sütőbe tesszük 7 percre. Közben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. Egy nagy serpenyőben, közepesen alacsony hőfokon felhevítünk 3-4 evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd hagyjuk lassan megpuhulni 8-10 perc alatt. Az előfőzött burgonyákat olívaolajjal bekenjük, megsózzuk, megborsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 45 percit sütjük, amíg aranybarna nem lesz a külsejük. Amíg a burgonyák sülnek, közben befejezzük a szószt. Amikor a hagyma és fokhagyma megpuhult, hozzáöntjük a darabolt paradicsomot, beleszórjuk az olasz fűszerkeveréket és a bazsalikomot. Összekeverjük, majd 15-20 percig rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön.

Ha a burgonya megsült, ki vesszük a sütőből, majd egy éles késsel keresztet vágunk a tetejére. Egy villa segítségével fellazítjuk a belsejét, és mindkettőbe belekeverünk egy-egy kis darab vajat. Rákanalazzuk a burgonyákra a paradicsomszószt, ráhelyezzük a pepperoniszeleteket, majd megszórjuk reszelt mozzarellával. Végül vissztesszük a sütőbe további 10-15 percre, amíg a sajt ráolvad a tetejére és aranybarnára pirul.

Markabolt.hu Tipp: Az egészben sült olaszos burgonya jól illik grillezett húsokhoz (például csirkemellhez vagy sertésszelethez), sült halakhoz vagy akár egy egyszerű zöldséges fogás mellé is. Az olaszos ízvilág miatt egy krémes tésztával vagy más mediterrán étellel is jól harmonizál.