A florentin (firenzei) jelző az európai gasztronómiában spenótos étkeket jelöl. A kifejezés eredete középkori. A XVI. században a firenzei Medici Katalint 14 éves korában összeházasították az Orleans-i herceggel, aki később II. Henrik néven Franciaország királya lett. Katalin a szakácsát is magával vitte új hazájába. A gasztronómiai hagyomány szerint így terjedt el Franciaországon keresztül egész Európában a spenót mellett az articsóka is. A franciák a mai napig gyakran használják a florentin, á la florentine megnevezést a spenótos ételekre.
A florentin mártás sós tortilla chips-szel, száraz fehérborral tökéletes választás, ha különleges, emlékezetes mártogatóssal szeretnénk meglepni a vendégeket. 25 dkg friss,blansírozott spenótot lehűtés után kifacsarunk és apróra vágunk. Egy kis fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát aprítunk, elkeverjük egy kis pohár joghurttal, azonos mennyiségű majonézzel. Hozzávegyítjük a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Az ízek összeérésére folpack-kal letakarva a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Sós tortilla chips-szel mártogatósnak kiváló.
Az Electrolux Egy falat inspiráció -sorozatában Florentin tojást készít az Electrolux gaszroblogger partnere, Fördős Zé. A kesudió, a tejszín, a camembert sajt tökéletes ízharmóniát hoz létre a spenóttal.
A száraz serpenyőben lepirított kesudióhoz camembert sajtot teszünk, majd tejszínnel felöntjük. Az olvadt sajtot ízesítés után selymes állagúra turmixoljuk. A friss spenótot olívaolaj és vaj keverékén megpároljuk. Ecetes vízben buggyantott tojást készítünk és ropogósra pirított ciabattában a tojást, és camembert sajtmártással elkevert spenóttal azonnal, forrón tálaljuk.
A recept hozzávalóinak listáját és a minden részletre kiterjedő videóreceptet
itt találod.