Kezdő kovászolóknak ajánlott zamatos fehér kenyér a francia parasztkenyér, más néven miche. Ez egy olyan kenyérrecept, mely kimondottan otthonsütők számára állított össze a Kovászlabor bloggere, Ormós Gabriella. A francia parasztkenyér formája jellemzően kerek, de a képen vekni formát láthattok.
Hozzávalók (kb. 1 kilós veknihez)
180 g kovász
370 g víz
540 g BL80 kenyérliszt
45 g teljes kiőrlésű búzaliszt
40 g joghurt (helyettesíthető tejföllel, aludttejjel vagy vízzel)
23 g Himalaya só (13g normál só)
Elkészítés
A liszteket és a vizet összegyúrjuk épp annyira, hogy a liszt ne maradjon száraz. Letakarjuk és kb. 60 percen át állni hagyjuk. Hozzáadjuk a kovászt valamint a joghurtot, és egy
Assistent robotgépben elkezdjük dagasztani. Pár perc dagasztás után, megsózzuk. Addig dagasztjuk, míg a tészta összeáll és a felülete szép sima lesz. Miután összeállt a tészta gömbölyítjük, és fedett, kiolajozott tálban pihentetjük 3-4 órán át. 45 percenként meghajtogatjuk, vagyis megfogjuk a tészta szélét, kicsit megnyújtjuk és középre hajtjuk, ezt pedig 90 fokonként ismételjük.
Amikor a tészta kellően megkelt, óvatosan kiborítjuk a pultra. Finom mozdulatokkal legömbölyítjük, majd az aljával lefelé a pultra helyezzük és 20-30 percig ismét pihentetjük. Amíg a tészta pihen, kilisztezzük a szakajtót vagy a tálat.
Finom mozdulatokkal megformázzuk a tésztát, és aljával felfelé beletesszük a szakajtóba/konyharuhával kibélelt tálba. Letakarjuk és szobahőmérsékleten kelesztjük, hogy kb. a kétszeresére nőjön.
Sütés előtt 1 órával a sütőt (például az
Electrolux EOD6P71X beépíthető sütőt) felmelegítjük legalább 230 fokra a sütőedénnyel együtt. Egy nagyobb vágódeszkára sütőpapírt teszünk, vagy belisztezzük a deszkát, majd kiborítjuk rá a tésztát. Nem árt a borítás előtt kézzel kicsit segíteni, hogy a tészta szépen el tudjon válni a szakajtó lisztezett felületétől.
A konyharuhánál ilyen gond nincs, ott majd nagyon óvatosan kell leszedni a kenyér tetejéről, hogy lehetőleg ne sérüljön a felület. Pengével kb. 0,5-1 cm mélyen néhány helyen bevágjuk a kenyér tetejét.
Sütés előtt 15 perccel beállítjuk a SteamBake programot, és 1 dl vizet öntünk a SteamBake sütő aljában lévő medencébe. Használjunk sütőkesztyűt, mert forró a sütőtér! A veknit a forró sütőfelületre csúsztatjuk. Ha vaslábasban sütünk, akkor a sütőpapír széleit fogva óvatosan belehelyezzük az edénybe a tésztát és rátesszük a fedőt. A kenyeret 40-45 percig sütjük. Ha vaslábasban sütjük, 20 perc elteltével, levesszük a tetejét, és úgy sütjük tovább a kenyeret.