A változatos hozzávalókból elkészíthető frittata az olasz konyha jellegzetes tojásétele, átmenet az omlett és a rántotta között. A legszebb színt és állagot grillprogramon kapja.
Az olasz frittata sütőben sül készre, és nem feltétlenül kell a serpenyőben megfordítani. Tálalás előtt érdemes a tányérokat néhány percre 50 fokos sütőben előmelegíteni, hogy ne zsugorodjon össze a hideg tányérra kerülve. A laposra sütött frittatát szeletelhetjük cikkenként, vághatjuk kockákra, sőt fel is tekerhetjük. Remek maradékmentő, érdemes a hűtőben körülnézni, mit lehet onnan megmenteni, új életre kelteni benne. Mehet bele bármilyen zöldség, amit akár egy kicsit elő is piríthatunk, tehetünk bele felvágottat, sonkát, bacont, de akár szalámidarabkákat is, reszelt sajtot is tehetünk bele, de rámorzsolhatunk egy kis fetát vagy kecskesajtot is. Ha kiadósabb egytálételnek készítjük, maradék főtt krumplit, tésztát, esetleg rizst tehetünk bele, így önálló fogásként is megállja a helyét friss salátával tálalva. Az alábbi receptben az édesburgonya krémesíti a fogást, míg a fűszerezés hamisítatlan mediterrán étellé varázsolja tojáslepényünket.
Hozzávalók
20 dkg édesburgonya
15 dkg koktélparadicsom
10 dkg mozzarella
6 db tojás
2 szál újhagyma
balzsamecet
olívaolaj,
só, bors, oregano
Elkészítés
Az édesburgonyát kisebb kockára vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és törött borssal. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, elrendezzük a tepsin, és kevés olívaolajjal, balzsamecettel, durva szemű sóval, oregánóval és feketeborssal ízesítjük. Az édesburgonyát és a paradicsomot betesszük a sütőbe, és 200 fokon, 15 perc alatt megsütjük. Az újhagymát felszeleteljük és egy közepesen forró serpenyőben, kevés olívaolajon párolni kezdjük. A megpárolt hagymához hozzáadjuk a megsült édesburgonya-kockákat és alaposan összeforgatjuk a zöldségeket.
A tojásokat kevés sóval felverjük, és az egészet az újhagymás-édesburgonyás keverékre öntjük. Rátesszük a megsütött koktélparadicsomokat, majd mozzarella-darabokat tépkedünk a tojás tetejére. Az egészet megszórjuk még egy kevés durvára vágott újhagyma zöldjével, és alacsony lángon kb. 5 percig sütjük. Ezután a serpenyőt berakjuk a sütőbe (vigyázat! kizárólag fém fogantyús serpenyőt tegyünk a sütőbe!) és grill fokozaton, 200 fokon további 8-10 percig sütjük, amíg a tojás teljesen összeáll, és a mozzarella megolvad. A kisült frittatát kiborítjuk a serpenyőből, és szeletekre vágva szervírozzuk forrón, vagy akár hidegen is.