Fűszeres sült karfiol karfiolpürével recept

Kategória: Konyhavarázs | 2025.01.23. 16.01 | Módosítva : 2025.02.25. 06.54

Fűszeres, krémes, egészséges és rendkívül mutatós köretet készíthetünk karfiolból, mely kiválóan illik húsokhoz, halakhoz is. Beépíthető sütőben párolódik egészben a fogás ékköve, az egész karfiolrózsa, a hozzá készített püré indukciós főzőlapon készül el rendkívül gyorsan. 

Hozzávalók:

      2 egész karfiol
      400 ml tej
      50 ml tejszín
      olívaolaj
      1 lime
      2 evőkanál füstölt paprika
      1 evőkanál cayenne bors (vagy chilipehely)
      2 gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
      1 teáskanál szegfűbors
      friss koriander a tálaláshoz  

Elkészítés:

Keverjük össze az összes fűszert a lime reszelt héjával és kifacsart levével, majd adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy kenhető masszát kapjunk. A karfiolok leveleit távolítsuk el, de a szárukat hagyjuk rajtuk, hogy egyben maradjanak. Tegyük az egyik karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük be alaposan a fűszeres masszával. Ehhez egy szilikonos ecset a legpraktikusabb. Süssük a karfiolt 170 °C-on, közepes páratartalom mellett, körülbelül 30 percig.

A másik karfiolt vágjuk darabokra, majd főzzük meg a tej és tejszín keverékében, amíg teljesen megpuhul. Ha megfőtt, turmixoljuk össze a karfiolt a tejjel, tejszínnel és 50 g vajjal, majd ízesítsük sóval és borssal. Tálaljuk a sült karfiolt a krémes karfiolpürével, és szórjuk meg durvára vágott korianderlevelekkel.