Diétákban is jól alkalmazható a graham lisztből sütött kenyér, pékáru. SteamBake sütőben ropogós héjú és puha bélzetű lesz a zsemle.
A Graham-liszt (GL 200) alapanyaga a búza. Nevét megalkotójáról, Sylvester Grahamről kapta. Míg a teljes kiőrlésű liszt a búzaszem mindhárom alkotórészét - magbelső, korpa és csíra - tartalmazza, addig a Graham-liszt csak a magbelsőt és csírát. A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem okoz olyan hirtelen vércukorszint emelkedést, illetve később alakul ki az éhségérzet. Tápértéke előnyösebb, mint a sima búzalisztnek, felhasználási köre pedig szélesebb a teljes kiőrlésűéhez képest: a Graham-liszt már sütemények gyártására is alkalmas.
Hozzávalók 6 db zsemléhez
300 ml meleg víz
300 g Graham -liszt
150 g érett kovász
150 g teljes kiőrlésű zabliszt
75 g kenyérliszt
30 ml növényi olaj
5-8 g só
Szóráshoz
egy kevés szezámmag
Tedd az összes lisztet egy tálba, add hozzá a kovászt, a sót és az olajat. Öntsd hozzá a meleg vizet lassan, folyamatosan kevergetve a masszát. Dagaszd addig, amíg sima és rugalmas lesz és már tapad a kezedhez. Egy óra kelesztést követően tedd a lisztezett munkalapra és gyúrd át. 6 darab, egyenként 110-120 g-os zsemlét formázd, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le a zsemléket egy nedves konyharuhával és keleszd további egy órát.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és szórd meg a zsemléket szezámmaggal. A 20-25 perc alatti sütési idővel, 190 fokos sütőben 2. polcon SteamBake funkción, 150 ml víz hozzáadásával sül készre a 6 zsemle, majd hagyd kihűlni fémrácson mindet.