Hosszasan kel a hajdinás kenyér, cserében viszont szép bélzetű, ruganyos kenyeret kapunk, ami ráadásul gluténmentes. A megkelt kenyér sütési ideje 30 perc, SteamBake funkció aktiválásával, 200 Celsius fok hőmérsékletű sütőben, a 2-es polcszinten 150 ml víz hozzáadásával.
Hozzávalók 1 kenyérhez
380 g kenyérliszt
és egy kevés a szóráshoz
250 g kovász
130-150 ml langyos víz
25g apróra vágott bazsalikomlevél
25 g kakukkfűlevél
5 g só
olivaolaj vagy más növényi olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
Elsőként átszitáljuk a lisztet, a sóval együtt egy mélyebb tálba tesszük a kovásszal és 100 ml vízzel.Összekeverjük, ha túl száraznak érezzük a masszát, hozzáadunk még vizet. A száraz hozzávalókat puha tésztává gyúrjuk és végül hozzáadjuk a friss fűszernövényeket.
A tésztát áttesszük egy lisztezett munkalapra és sima, rugalmas állagú tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos, kevés olajjal bekent kézzel gyúrjuk a tésztát, így nem fog hozzáragadni a kezünkhöz. A meggyúrt tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, szorosan letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és duplájára kelesztjük meleg, nem huzatos helyen, cca. 5 óra alatt. Az ideális kelesztési hőmérséklet kb. 21-22 Celsius fok.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkalapon sodrófával átgyúrjuk, hogy a buborékok eltűnjenek. A rövid oldalakat középre hajtva sima, kerek golyóvá formázzuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A második kelesztés kicsit rövidebb, körülbelül 4 óra alatt kel duplájára ismét a kenyér. A megkelt tésztát ujjainkkal átnyomkodjuk, 6-8 helyen éles késsel felületét bevagdossuk. A 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30 percig 200 fokon sütjük, majd 180 fokra visszavéve a sütési hőfokot, további 15-20 percig sütjük. A kész kenyeret a sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
Markabolt.hu Tipp: Vásárolj 2023-ban Electrolux SteamBake gőzsütőt és
online regisztrációdért cserébe Tiéd lehet egy ajándék szakácskönyv, benne csupa SteamBake sütőben süthető kenyér és péksütemény receptjével!