A bagel formában inkább fánk, ízre inkább zsömle, de az igazság a kettő között van. Édeskés, dús tészta, amibe öröm beleharapni.
A bagel New Yorkban lett először ismert. Amerikában napjainkban két kiemelkedő bagel-irányzattal találkozhatunk; a new york-i és a montreali versenyzik egymással a fogyasztó kegyeiért. A montreali általában mákos vagy szezámmagos, malátát és cukrot nem tartalmaz tésztája, mézben édesített vízben forralják fel, mielőtt kisütik. A new york-i bagel ezzel szemben sót és malátát is tartalmaz, sütés előtt forró vízben forralják.
Hozzávalók (7 darab bagelhez)
A tésztához:
60 dkg liszt,
3 dl langyos víz,
15 g élesztő,
2 teáskanál só,
1 evőkanál cukor,
1 teáskanál étolaj
A főzővízhez:
5 liter víz,
1 evőkanál méz,
2 teáskanál só
A kenéshez:
1 kissé felvert tojás
szezámmag és egész mák a szóráshoz
Elkészítés
Először elkészítjük a tésztagyűrűket. A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 teáskanál sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. A dagasztókarral ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán lazán átgyúrjuk, és 7 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük.
Megsütjük a bageleket a következő módon: A vizet a mézzel és a sóval felforraljuk, és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal, és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. Kiváló erre az
Electrolux EOC6P71X beépíthető sütő például.
A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.