Szeretsz nassolni? Most megmutatunk egy szupergyors receptet, amivel otthon, pár perc alatt ínycsiklandó mogyorókrémet készíthetsz. Tartósítószer és adalékanyagok nélkül.
A mogyorókrém a 18-19. században terjedt el Amerikában, elsőként szanatóriumokban használták fel, mivel kiváló proteinforrás, és rágni sem kellett. A mogyoróallergia terjedésével népszerűsége a XXI. századra kissé visszaesett. Tartós, kalóriadús, tápláló, így az amerikai gyerekeknek máig egyik alapétele a mogyorókrémes kenyér. Itthon kissé visszafogottan fogyasztjuk. Palacsinta-, vagy keksztöltelékként akkor is érdemes gondolnunk a mogyorókrémre, ha a mogyorókrémes kenyér látványától is kiszaladunk a világból. Tuti recept, akár kezdő konyhatündéreknek, tíz perc munka után édes nassolással.
Hozzávalók (kb. két kis üvegnyi mogyorókrémhez)
120 g Porcukor
100 g vaj
2 ek méz
1 ek tejszín
120 g pirított törökmogyoró
35 g jó minőségű kakaópor
1 tk vanília kivonat
A mogyorókrém készítés legfontosabb mozzanatai a mogyoró pirítása és darálása. Ha nincs időnk/kedvünk a serpenyős, otthoni pirításra, nagyobb hiperekben, webáruházakban beszerezhető a darált/pirított mogyoró.
A mogyorót egy serpenyőben lazán megpirítjuk, majd egy konyharuhában ledörzsöljük a héját (a parázsburgonya elkészítéséhez hasonló technikával), lehetőleg minél jobban.
A porcukorral együtt több kisebb adagban a kávédarálóba tesszük a pirított mogyorót, majd daráljuk. Miközben daráljuk, a mogyoró elkezdi kinyomni magából a saját olaját és ettől lesz igazán krémes. A vajat, a mézet, a tejszínt (esetleg 3-4 evőkanál sűrített tejet is) kis lángon egyneművé olvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
Még forrón hozzákeverjük a mogyorót és a kakaóport. Addig kevergetjük a masszát, amíg teljesen egyneművé válik a krém. Zárásképpen azok, akik igazán nyúlós-krémes állagúra szeretnék készíteni, botmixerrel átkeverhetik.
Márkabolt tipp: A recept elkészítéséhez használhatod az
Electrolux kézi mixerét (képünkön). Mogyorókrémed ízét gazdagíthatod fahéjjal, vaníliával, egy csipet sóval, vagy éppen chilivel.