Ez az illatos, mandulás húsvéti kalács akkor lesz igazán finom, ha egy kissé párás a forró levegő a sütőtérben. Így a tészta szépen megkel, laza lesz, és nem szárad ki.
Hozzávalók (8 darab koszorúhoz)
Foszlós kalács alaprecept:
50 dkg finomliszt
50 g cukor
2 dl habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
1 tojás
1 tojássárgája
8 egész tojás
1 csipet só
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés
A szobahőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és kb. 15 percig alaposan dagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 8 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.
Pihentetést követően a gombócokat kettévágjuk, kissé kilapítjuk, feltekerjük, és hurkákat sodrunk belőle. A két szálat összetekerjük, hogy kis koszorút kapjunk, mindegyik közepére egy egész tojást helyezünk és egy sütőpapírral letakart tepsire tesszük. Ismét letakarjuk, és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc).
Végül megkenjük kissé felvert tojással, és megszórjuk szeletelt mandulával. A kelesztés után a kalácsokat 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.