Húsvétkor sonka és tojás kerül hagyományosan minden család húsvéti asztalára. Először a sonkát tojással esszük, aztán a sonkát sonkával és a tojást tojással is. A márkabolt.hu magazinjából most megtudhatod, mihez kezdhetsz a maradék sonkáddal!
A húsvéti ünnepek harmad-negyednapján már mindenki torkig van a sonkával, egyébként sem egészséges, ha csak azért, hogy ne vesszen kárba, felfaljuk az egészet. Szerencsére a jó minőségű sonka akár egy hónapig is eláll az Electrolux- hűtődben és a legkülönbözőbb módokon lehet felhasználni más ételek elkészítéséhez.
Füstölt sonka
Ha nem fogyott volna el az ünnep alatt a nagy, nyolc-tíz kilós sonka, akkor sincs ok aggodalomra. A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk akár 30 napig is egy Zanussi vagy Electrolux- hűtőben a nélkül, hogy megromlana, s apródonként, különböző módon fölhasználhatjuk. A sonka csont nélküli részét vágd le és csomagold alufóliába, hogy a vágásfelület ne színeződjék el.
Főtt sonka
Ha minden sonkát megfőztél, akkor nincs ennyi időd a tárolásra. Az ünnep utáni héten azokban még felhasználhatod. Készülhet belőle sonkás rakott burgonya vagy akár sonkakrém. A sonkás rakott burgonyát úgy készítheted el, hogy apró kockákra vágod, vagy ledarálod a sonkát. Kolbász helyett is használhatjuk, de nálunk szépen megférnek a tepsiben egymás mellett a kolbászkarikák és a sonkafalatkák. A sonkakrém 10 perces csoda. A maradék sonkát le kell darálni (ezzel meg is vagyunk a macerás résszel) főtt tojással, mustárral, borssal, tormával, tejföllel ebben az Electrolux- turmixgépben jól összedolgozzuk. Friss zöldhagymával is turbózhatod, pirítóssal, friss kenyérrel egyaránt fenséges!
Sonkacsont
A sonkacsontot sem kell kidobnunk, hiszen azt is föl lehet használni. A sonkacsont olyan, mint a kőleves. Próbáld ki! A kedvenc “kőleves” receptünk sonkacsontból: Egy liter vízben föltesszük főzni a sonkacsontot és 20 deka borjúhúst. Egy főzőkanálnyi zsíron vagy olajon megpirítunk 25 deka felkockázott sonkát és 3 gerezd fokhagymát, és a pirított-fokhagymás sonkát a húshoz adjuk. A levest megszórjuk fűszerpaprikával, sót is teszünk bele ízlés szerint. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Négy fölmelegített cserépedény aljába beleütünk egy-egy tojást, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret, és erre merjük rá a levest.
Sonka főzőlé
A sonkalét szintén föl lehet használni levesnek. Fél deci olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, belerakunk kockára vágott, negyven deka krumplit, majd – rövid párolás után – egy evőkanálnyi lisztet szórunk rá, s fölengedjük másfél liter sonkalével. Majoránnával, őrölt köménnyel, fokhagymával és karikára vágott zöldpaprikával ízesítjük. A krumpli megpuhulásáig főzzük az ételt. Amikor tálaljuk, zöldpetrezselymet hintünk rá. Pici ecettel és babérlevéllel megbolondítva ezt az alapreceptet savanyú burgonyalevesünk lesz. A sonka alaplé felhasználható még lencseleves/ lencsefőzelék, sárgaborsó leves /sárgaborsó főzelék főzővízéhez is.
A fenti konyhai praktikákat csak akkor vesd be, ha valóban jó minőségű sonkát vásároltál. Ha a sonka gyorspácolt, célszerű nem sokáig tartogatni, hanem mielőbb fölhasználni-elfogyasztani. A sok sonkafinomságot mindig tárold a hűtőben ( a sonkalevet és a sonkacsontot is!) például az Electrolux EN 3453 AOX alulfagyasztós kombinált hűtőgépében, amelynek videóismertetőjét is belinkeltük Neked. Jó főzőcskézést!