Egy sokak által jól ismert kalácsreceptet mutatunk be cikkünkben. A fenséges jeruzsálemi kalácsot igazán egyszerű összeállítani, a sütése pedig Electrolux SteamBake sütőben biztosan sikerülni fog!
A jeruzsálemi kalács vagy babka története a zsidó hagyományhoz kapcsolódik. A szombati kalácssütés régen is a nagymamák feladata! Ünnepnapokon a kalácsot teletömik mindenféle földi jóval: csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, dióval, hogy igazán ízletes kenyérféle kerüljön az asztalra. Ezért az ünnepekre készített kalács neve a nagymamák által sütött finomságra utal, hiszen a babka, nagymamát jelent.
A megsült kalácsot érdemes bőven meglocsolni sziruppal, sőt, egy kis narancsvirág vizet is keverhetünk az édes sziruphoz. A narancsvirágvíztől finom, könnyű virágos íze lesz a kalácsnak. PlusSteam (extra gőz) vagy alacsony páratartalmú gőzprogramon kell ahhoz sütni a kalácsot, hogy szépen megemelkedjen a tészta.
Hozzávalók 2 kalácshoz
A kelt tésztához:
550 g liszt,
100 g cukor,
2 ek szárított élesztő,
1 tk só,
3 tojás,
120 ml hideg víz,
150 g puha vaj
A töltelékhez:
150 g étcsokoládé,
120 g vaj,
50 g porcukor,
30 g cukrozatlan kakaópor,
100 g durvára vágott dió,
1 tk só
A sziruphoz:
250 g cukor,
150 ml víz
Elkészítés
A tésztát legjobb, ha már előző este összeállítjuk. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, egy éjszakára hűtőbe rakjuk (4-12 órára). Reggelre megkel - nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapjunk.
A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt. Egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat, majd vízgőz fölött felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét és összekeverjük. A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett deszkán 30x40 cm-es méretűre nyújtjuk, megkenjük a csokis töltelék felével és megszórjuk a durvára vágott dió felével.
Az egyik hosszú oldalától indulva feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan átrakjuk egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik kalácsot is. Huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon 30 percig sütjük.
Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, éppen csak addig, amíg a cukor felolvad, majd langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget oszlassuk el a kalácsokon. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.