A kuglóf mennyei sütemény, ami reggelire és uzsonnára is kiváló. Az alábbi, kakaós-túrós kuglóf recept az ünnepi asztal díszeként is megállja a helyét. Alacsony páratartalmú gőzprogramon lesz igazán foszlós, szép tésztája.
A kuglóf már a XVII. században ismert édesség volt, melyet a németek és a franciák mellett az osztrákok is magukénak éreznek. A jellegzetessége a sütőforma, amelynek közepén egy kéményszerű mélyedés van. Ezt praktikusan azért tették a formába, mert a kuglófok sokszor 1-1,5 kg-nyi nyers tésztából készülnek én nem sülne át a tészta közepe enélkül a kémény nélkül. A tészta jellemzően búzalisztből készül, sokszor mazsola, aszalt gyümölcsök, apróra tört mogyorófélék gazdagítják. Az alábbi receptben kakaó és túró kerül bele. A túrónak köszönhetően a tészta szaftosabb lesz, viszont 2-3 napon belül el kell fogyasztani a teljes kuglófot.
Hozzávalók
250 g kristálycukor
250 g liszt
125 g vaj
150 ml tej
500 g túró
1⁄2 csomag sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magja
4 db tojás
1 db citrom
2 ek. kakaó
50 g kókuszreszelék
só
a sütéshez kuglóf forma
Elkészítés
Sütési idő: 60 perc
Elsőként szétválasztjuk a tojásokat és kikeverjük a tojássárgáját kristálycukorral és a vaníliarúd kikapart magjával. A felvert tojáshabhoz hozzáadjuk a lágy vajat, a langyos tejet, a túrót, a reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd a tojásfehérjehabot óvatosan elkeverjük a tésztával.
A kuglófformát kikenjük vajjal és kókuszreszelékkel megszórjuk. A kuglófmassza felét beletöltjük a formába, majd a maradék tésztát összekeverjük a kakaóval, és ráöntjük a világos tésztára.
170 °C-ra előmelegített sütőben, alacsony páratartalmú gőzprogramon, körülbelül 1 óra alatt sütjük készre. Hogy ne essen össze a kész kuglóf és ne is sérüljön meg, sütőből kivéve 15 percig még pihentessük a formában, majd borítsuk ki belőle. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.