Ez egy igazi mindent bele leves, melyet különlegesen finommá tudsz főzni maradék zöldségek felhasználásával. Alapját a semleges ízű fehérbab adja, így a hozzáadott zöldfűszerek aromájával válik testes fogássá.
A fehérbab a legmagasabb rosttartalmú babféle, nagyon egészséges és koleszterinbarát, tele káliummal. A legelterjedtebb fajta a fehérbabok közül a cannellini bab, amelyet fehér vesebabnak is neveznek. Zsenge, földes, diós ízű, nagyszerű kiegészítője leveseknek, pörkölteknek, chilinek és más ételeknek.
Hozzávalók
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma, apróra vágva
3 nagy sárgarépa, 2 apróra, 1 nagyobb kockákra vágva
4 nagyobb zellergumó, levelestül, 2 apróra, 2 nagyobb kockákra vágva
3 burgonya meghámozva és felkockázva
2 tk paradicsompüré / édes pirospaprika
4 gerezd fokhagyma, meghámozva, összetörve
1 babérlevél
néhány ág kakukkfű
1 doboz apróra vágott paradicsom
1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem
2 zöldségleves kocka vagy 1 dl friss zöldségalaplé 2,5 l forrásban lévő vízzel
500 gramm főtt cannellini bab, ehhez kb. 250 g szárított babot egy éjszakán át áztatunk, majd friss vízben főzünk kb.egy-másfél óráig)
Elkészítés
Egy nagyobb fazékban olívaolajon 10-12 perc alatt üvegesre pároljuk a hagymát, alacsony hőfokon. Hozzáadjuk a finomra kockázott sárgarépát, a zellert és a babot, és további 8-10 percig pirítjuk (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olajat). Öntsük bele az apróra vágott paradicsomot és a fokhagymát, és pár percig puhítsuk, mielőtt hozzáadjuk a paradicsompürét. Ezután adjuk hozzá a maradék felkockázott zöldségeket, a burgonyát és a kakukkfüvet. A főtt babot is hozzáadjuk, végül az alaplevet és a petrezselymet tesszük az edénybe. Miután felforrt, 35-40 percig főzzük. Tálalás előtt érdemes 20-30 percet pihentetni a levest. Chilipehellyel, friss petrezselyemmel és egy cseppnyi citromlével tálaljuk.