Az isteni, foszlós kalács sajnos néhány nap állás után megszikkad. Ha van szárazabb, már kevéssé guszta kalácsmaradékod, Fördős Zé receptjével bármikor új fejezetet nyithatsz! Használd a száraz kalácsot kalácspuding készítéséhez!
Hozzávalók a kalácspuding elkészítéséhez:
4 dl tej
1 vaníliarúd
3 tojás
250 g megszikkadt kalács
1 citrom
10 szem eper
szeletelt mandula
porcukor
A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival és egy csipet sóval felforralunk, majd hozzáadunk 1 evőkanál vajat és négy kanál cukrot. Közben egy tojást és két tojássárgáját kissé felverünk, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsurgatjuk a meleg, édes, vaníliás tejet (mintha madártejet készítenénk). Fontos, hogy nem forraljuk tovább, mert akkor kicsapódik a tojássárgája.
250 g kalácsot felkockázunk és egy kivajazott sütőtálba dobunk, ráreszeljük egy citrom héját, közé szórunk néhány szem elnegyedelt epret, majd nyakon öntjük a meleg tojásos tejjel. Szeletelt mandulával megszórjuk és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A teteje ropogós, az alja egészen lágy lesz. Porcukorral meghintve, friss eperszemekkel, langyosan, vagy hidegen tálaljuk.
Márkabolt Tipp: A sütés gőzsütőben az igazi! A gőz fantasztikusan ropogóssá teszi a kalácspuding belsejét, miközben nem szárítja ki a süteményt.