Amikor a sok nehéz ünnepi fogás után valami könnyű és egészséges étellel szeretnénk kényeztetni magunkat, ideje a piacról hozni egy zacskónyi kelbimbót. A kelbimbót sokféleképpen elkészíthetjük. Arra azonban minden alkalommal figyeljünk, hogy maradjon üde zöld és roppanós.
Csak egy serpenyő és az Electrolux indukciós főzőlap gyorsasága kell ahhoz, hogy fenséges kelbimbósalátát tálalj alig félóra alatt.
Hozzávalók (2 fő részére)
40 dkg kelbimbó
10 dkg szikkadt kenyér
5 dkg mandula
6 dkg spanyol chorizo vékonyra szeletelve
3 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1 evőkanál fehérbor-ecet
3 ág friss kakukkfű
só
frissen őrölt bors
Elkészítés
Elsőként előkészítjük a kelbimbót. Félbevágjuk, a torzsáját V alakban kivágjuk, majd a bimbókat leveleire bontjuk. A szikkadt kenyér héját eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A kenyérdarabokat egy késes aprítógépbe helyezzük és durvára aprítjuk. Forró serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a kenyérmorzsát és pirítani kezdjük.
Közben a mandulát szintén durvára daráljuk és ezt is a kenyérmorzsához adjuk. A keveréket folyamatosan rázogatva addig pirítjuk, amíg aranybarnára nem sül, majd félretesszük egy tálba. A chorizo kolbászból vékony szeleteket vágunk és egy száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd ezeket is félretesszük egy tálba. Két gerezd fokhagymát durvára vágunk, olívaolajon pirítani kezdjük és meghintjük friss kakukkfűvel. Ha a fokhagyma megpirult, több részletben a serpenyőbe dobjuk a leveleire bontott kelbimbót és magas hőmérsékleten lepirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, majd egy kevés fehérborecetet is adunk hozzá. A lepirított mandulás kenyérmorzsát hozzáadjuk a kelbimbóhoz és még egyszer alaposan összeforgatjuk. Tálaláshoz egy tányérba szedjük az elkészült salátát, a tetejére dobálunk egy keveset a lepirított chorizóból és meglocsoljuk olívaolajjal.
Markabolt.hu Tipp: Az
Electrolux EIT61443B beépíthető főzőlap közvetlenül az edényt, és annak tartalmát melegíti, ezért hamarabb elkészülnek az ételek. Akár egy érintéssel beállíthatod a megfelelő hőfokozatot. Csak érintsd meg a kiválasztott főzőzónához tartozó csúszkán a fokozatot. Vagy csúsztasd az ujjadat a megfelelő értékig.