Szeretnél készíteni egy frissítő kávét, de már unod a megszokott ízeket? A Márkabolt.hu csapata most megosztja Veled néhány igazán különleges kávé receptjét, melyekkel feldobhatod a borús reggeleket vagy elkápráztathatod a vacsoravendégeket.
A receptek előtt jöjjön egy kis kávétörténelem. A kávé eredetéről szóló meséknek, mondáknak se szeri, se száma: íme a Márkabolt.hu kedvence! Réges-régen Abesszínia Kaffa tartományában éltek a kopt szerzetesek, akiknek kecskéi egy nap egy fényeszöld levelű, illatos virágú cserje piros bogyóit kezdték legelni. Kisvártatva a kecskék megélénkültek és éjszaka sem szűnő ugrándozásba kezdtek. Másnap a szerzetesek megvizsgálták a cserje termését, megkóstolták a bogyókat, melynek édes, sötétpiros húsa alatt 2-2 szem, egymás felé forduló, közepükön bevágott magot találtak. A kóstolgatás eredménye az lett, hogy a szerzetesek ébren töltötték az egész éjjelt és felfedezték a kávé frissítő hatását. Később a Mekkába tartó zarándokok a kávé bogyóiból főzött itallal tartották magukat éberen a hosszú úton. Innen ered a cserje másik ismert elnevezése, a mokka. A középkorban már egész Európa, Kis-Ázsia, sőt még India is hódolt a sötét ital élvezetének. Napjaink legnagyobb kávétermelői azonban mégsem az Ázsiában, hanem Dél-Amerikában találhatók, a legkiválóbb minőségű kávébabok pedig Kolumbiából kerülnek a világ minden tájára.
De most lássuk azokat a különlegességeket, amik ünnepé varázsolnak egy átlagos reggeli kávézást is.
Bécsi kávé, a folyékony boldogság
Olvassz meg gőz felett 10 dekagramm csokoládét, önts hozzá fél deciliter tejszínt és fél deciliter tejet, majd lassan keverj hozzá 5 deciliter kávét, miközben a keveréket habosítod. Ezután keverj habosra 1,5 deciliter tejszínt 5 dekagramm cukorral. Végül a kávés keveréket öntsd 4 csészébe, kanalazd rá a cukros tejszínhabot, majd szórd meg kakaóval és fahéjjal a tetejét.
Vaníliás kávé, a téli reggelek bearanyozója
Melegíts fel (de ne forralj) 4 deciliter tejet és azonos mennyiségű tejszínt. Add hozzá 1 rúd vanília kikapart, apró magjait és mielőtt felforrna a keverék vedd le a tűzhelyről és önts hozzá 4 csészényi friss kávét. Az illatos italt tölts 4 csészébe és szórd meg kakaóval.
Café flambé, a party sztárja
Ez az igazán különleges kávé kiváló választás egy vidám vacsora hatásos és látványos lezárásához.
Egy edényben melegíts (de ne forralj) fel 8 centiliter cognacot. 4 csészébe tegyél 2-2 kockacukrot. Öntsd nyakon a csészékben levő cukrot a meleg itallal, majd óvatosan gyújtsd meg, hogy a benne levő alkohol egy része alatt elpárologjon. Végül zárd a mutatványt pár másodperc után azzal, hogy az égő cukorra öntesz (a csészék között elosztva) 5 deciliter friss presszókávét.
Frappé, forró napok hűs hőse
Ehhez a hűvös finomsághoz szükséged lesz Electrolux turmixgépedre, hiszen első lépésként össze kell turmixolnod 8 gombóc vanília fagyit 4 adag friss eszpresszóval. Ezután tölts meg 4 magas poharat 1-1 deciliter darált jéggel, amire ráöntheted a fagyos keveréket. Erre szórj fahéjat és kristálycukrot, majd bolondítsd meg tejszínhabbal és egy gondolatnyi csokoládéval. Végül tálald szívószállal és hosszú bárkanállal.
Ír kávé, férfias élvezet
Ezúttal készíts elő 4 darab, öblös bögrét. Keverj addig 8 kávéskanál barnacukrot és 12 centiliter bársonyos ír whiskeyt, míg a cukor fel nem olvad. Öntsd a keveréket a bögrékbe, tetőzz rájuk 2-2 teáskanálnyi felvert tejszínhabot és zuttyints rájuk bögrénként 1,5 deciliter forró kávét.
Kedvet kaptál, hogy új kávékülönlegességekkel dobd fel az egyhangú napokat? Irány a kamra, vedd számba a lehetséges hozzávalókat és készítsd el saját élénkítő italod vagy a Márkabolt.hu egyik ínycsiklandó kedvencét az Electrolux professzionális kávéfőzője segítségével!