Laktózmentes vegán kalács Electrolux gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2024.09.17. 19.26 | Módosítva : 2024.10.17. 19.26

Igazi kihívás tej vagy vaj nélkül készíteni kalácsot, így érdemes megjegyezni ezt a receptet. 25-30 perc sütési idővel 170 Celsius fokon 150 ml víz hozzáadásával készül ez a laktózmentes, vegán kalács.

A kalács a magyar konyha jellegzetessége. Hagyományosan búzaliszttel, vajjal, tojással esetleg tejjel vagy tejszínnel gazdagított kelesztett tésztából készül, elmaradhatatlan a húsvéti, vagy a karácsonyi asztalról. 

Hozzávalók egy kalácshoz 

530 gramm búzaliszt
250 ml meleg víz
50 ml növényi olaj
40 gramm finom sütőcukor
15 gramm friss élesztő 
8-10 gramm só 

A szóráshoz magvak például szezámmag, a kenéshez növényi tej vagy víz.

Elkészítés 
Tegyük egy tálba a sóval elkevert lisztet. Megfuttatjuk meleg vízben az élesztőt a cukorral. Összegyúrjuk a tésztát, hozzáadjuk az olajat, majd lisztezett munkalapra tesszük a tésztát, és további 10-15 percig dagasztjuk, hogy rugalmas maradjon, és ne ragadjon a kezünkhöz. 

A tésztát duplájára dagasztjuk, huzatmentes helyen körülbelül egy óra alatt. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, henger formájúra sodorjuk és összefonjuk. A fonat végeit összenyomjuk. A kész fonatot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ügyeljünk arra, hogy mindkét végét a tészta alá hajtsuk. Egy nedves konyharuhával letakarva még körülbelül 20 percig kelesztjük a formában. Amikor a kalács megkelt, megkenjük a tetejét növényi tejjel vagy vízzel, és megszórjuk szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, betesszük a kalácsot és SteamBake programon, 150 ml vízzel megsütjük. Amikor megsült, hagyjuk a formában kihűlni.