Ez a pástétom nagyszerű előétel, mártogatós vagy vendégváró étel is lehet, elkészíteni pedig sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Kínáld pirítóssal vagy roppanós zöldségekkel.
A libahús alacsony kalóriatartalmú, ízanyagban gazdag, magas zsírtartalmú szárnyashús, a magyar konyha remekei közé tartozik a különböző, ínycsiklandó garnírungokkal tálalt finomság. Bár első hallásra véteknek tűnik a comb részét, amiből kiváló sült is készíthető, pástétommá darálni, de értékes melléktermékként egy pazar libacomb leves is elkészül a pástétomkészítés folyamán. Amire vigyázni kell, hogy érdemes pecsenye libát felhasználni azért, hogy ne legyen túl zsíros a levesünk.
Hozzávalók
A húsleveshez
2 kg libacomb
1 csomag leveszöldség
3 db alma
3 db hagyma
2 db egész fokhagyma
5 db babérlevél
5 db egész fekete bors
A pástétomhoz
lecsepegtetett húsleves részek (comb, alma, hagyma, fokhagyma)
1⁄2 pohár zsír a húslevesből
1 pohár a húsleves levéből
1 csipet szerecsendió
1 tk. szárított gyömbér
durvára őrölt bors
só
4 db tojás
1⁄2 pohár zsemlemorzsa
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
Megfőzzük a hozzávalókból a húslevest alacsony hőfokon, 7 óra alatt, majd hagyjuk kihűlni a levest. Lefejtjük a libacombról a húst, a csontokat pedig félretesszük egy másik alapléhez. A húst, az almát, a hagymát és a fokhagymát húsdarálóval ledaráljuk. A keveréket egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a szerecsendiót, a gyömbért, a zsírt, a húsleves levét és a zsemlemorzsát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd homogénre keverjük. Kikenjük a pástétomformát vajjal, és megtöltjük a húskeverékkel a 3⁄4-éig. A sütőben 50 percig 180 °C-on sütjük, alacsony páratartalmú gőzprogramon.