Linzer különleges citromos töltelékkel recept

Kategória: Konyhavarázs | 2019.11.03. 22.43 | Módosítva : 2019.11.04. 13.07

A linzer omlós, könnyű tésztája a kezdők konyhájában is hamar elkészül. Egyetlen trükkje van a tésztának: mindig hideg hozzávalókkal dolgozzunk! Az Electrolux gőzsütőben hatalmas ventillátor forgatja a forró levegőt, így a linzerek egyformán sülnek, a tepsi közepén és szélein is. 

A linzer tölteléke akár lekvár, akár krém, mindenképp megkoronázza az étkezéseket. A tetejét hagyományosan finom porcukor-réteggel borítjuk be, ezzel is kiemelve a kis kerek édesség egyszerű báját. Mélykuti Juci alábbi receptjét a citromos töltelék teszi ellenállhatatlanná. 

Hozzávalók (30 db-hoz)
 
A tésztához
  • 200 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet só
  • 300 g finomliszt
A lemon curd-höz
  • 2 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 citrom reszelt héja
  • 200 ml citromlé
  • 150 g cukor
  • 100 g vaj
A töltelékhez
  • málnalekvár
  • sárgabaracklekvár
Elkészítés  

A tésztához a hideg vajat összemorzsoljuk a porcukorral, hozzáadjuk a tojást, sót, citromhéjat és a liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél órára folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tálcán hőlégkeverés programon 180 fokon vagy gőzsütőben 160 fokos gőzprogramon (25% gőz) 8-10 perc alatt készre sütjük. 

Az Electrolux EOB9956XAX beépíthető sütő nagyméretű, 71 literes sütőterében 5 különböző polcmagasságon 3 sütési szintre helyezheted a tepsiket. A digitális órán a sütési időt is nyomon követheted (ez különösen olyan érzékeny tésztáknál kulcsfontosságú, mint a linzer).

A lemon curd-höz a citromokat megmossuk, lereszeljük és kifacsarjuk. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat, és vízgőz felett kézi habverővel folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, csomómentesre keverjük, üvegbe töltjük, és hűtőbe tesszük. Az a legjobb, ha a citromkrémet előző nap bekeverjük, így a hűtőben szépen megszilárdul majd. A kihűlt kekszeket felváltva összeragasztjuk a málna-és sárgabaracklekvárral, és a lemon curd-del, majd a tetejüket porcukorral meghintjük.