A tavasz első zöldnövénye a medvehegyma. Csodás ízű pestót varázsolhatunk pár perc alatt egy csokornyi medvehagyma és egy Electrolux botmixer segítségével.
A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó medvehagyma erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető növény szabadon gyűjthető. Leveleit gyógynövényboltokban is árusítják, hiszen számos egészségmegőrző, gyógyhatása ismert: fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére, bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Remek vértisztító, így tavaszi méregtelenítő kúrák hasznos eleme is lehet. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek védeni, - a védett területeken gyűjtését nem engedélyezik -, de még nem védett.
A medvehagymából kiváló pesto készíthető. A pesto Olaszországból származó szószfajta, amely olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula, stb.), fűszerek, olívaolaj, esetleg zöldségek, legtöbbször paradicsom, illetve sajtok hozzáadásával készül.
Medvehagyma pesto, márkabolt módra
Hozzávalók:
egy csokornyi medvagyma
egy maréknyi fenyőmag
egy csipet bors, vagy egy késhegynyi chili
ízlés szerint paradicsom (pl. napon szárított) vagy parmezán
1 dl olivaolaj
Elkészítése:
A medvehagyma leveleit alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk és botmixerrel pürésítjük. Az Electrolux ESTM 4600 botmixer poharába kényelmesen befér egy nagyobb csokornyi medvehagyma is. A víztiszta pohárban pedig a mixelés első pillanatától kezdve illat-, és színorgia fogad minket! A pestonket ízesíthetjük darált vagy mozsárban finomra tört fenyőmaggal és ízlés szerint borssal. Ha nincs otthon fenyőmag, vagy nem kedveljük a borsot, chilit, semmi gond, mert ezek nélkül is csodálatos ízű lesz! A sajt szerelmesei "feljavíthatják" 2-3 kanál reszelt parmezánnal a medvehagyma pestót. Egy kanálnyi, lehetőleg extra szűz olivaolajjal elkeverjük a kész szószt és kisebb befőttes üvegekbe kanalazzuk. A tetejére löttyintünk még annyi olviaolajat, hogy ellepje. A hűtőben kissé meg fog dermedni az olivaolaj, de élvezeti értékét nem rontja. Ha van kamránk, tárolhatjuk több hétig is.
Felhasználása:
Felhasználhatjuk saláták, főételek ízesítésére, fogyaszthatjuk előételként mártogatósként, piritósra kenve is tökéletes étek. Felmelegítve, tejszínnel elkeverve tésztaszósznak kiváló.
Jó étvágyat minden kedves márkabolt.hu olvasónak!