A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács illatú konyha. Ha eddig soha nem sikerült, most itt az idő, receptünkkel és ebben a csodálatos beépthető sütőben egészen biztosan sikerülni fog finom, illatos mézeskalácsot sütni. Vigyázat, könnyen lehet, hogy családod márciusban is mézeskalácsot fog kérni! Mivel az AEG -sütő 74 literes sütőterű, így rögtön dupla adaggal is kezdheted a mézeskalács készítést!
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30 dkg méz
3 egész tojás
3 evőkanál vaj vagy margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
fűszerek (pl. mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát keverd össze, majd a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat is dolgozd abele tésztába, végül keverd hozzá a meglangyosított mézet. Ha a tészta a tál falához ragad, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg már elválik a táltól. Viszonylag lágy tésztát gyúrj, így ha keménynek érzed a tésztát, vaj, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával lágyítható. Vastagabb anyaggal letakarva (pl. törölköző) legalább 3-5 órán át pihenjen a tészta, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihen.
Újra gyúrd át a tésztát, ettől megpuhul és kezdődhet a formák szaggatása. A mézeskalács sütés szigorúan társasági program, hívd meg barátnőidet, szólj a szomszédoknak, gyűjtsd össze a környékről a gyerkőcöket.
Minél többen sürgölődnek a mézeskalácsok körül, annál édesebb élménnyé válik! Lisztezett felületen (a konyhaasztal is remek, ha előtte alaposan letisztítottuk) 3 mm vastagra nyújtott tésztából kiszúróformával vagy ha nincs, különböző méretű poharakkal köröket és holdakat szaggatunk és a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A mézeskalácsok 200 C-ra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsülnek. Az első adag kisütésénél figyeljük a sülés folyamatát, ha túl gyorsan kezd sülni a mézeskalács széle, vegyük lejjebb a hőfokból.
ÍzTipp: reszelt narancs- vagy citromhéjat keverve a tésztába új ízvilágú mézeskalácsaink lesznek.
DekorTipp: ha áttetsző savanyúcukorkát teszünk a kiszúrt forma közepébe, a sülés során, katedrálüveg-hatást keltve beleolvad a mézeskalácsba.