Mézeskalácsozd be az ünnepet!

Kategória: Konyhavarázs | 2013.11.29. 19.25 | Módosítva : 2013.12.03. 18.13

Emlékeztek még a hőfokszabályozásban megbízhatatlan sütőkre? Hallottátok már vendégségben, hogy sajnos túlsült, megégett, túl száraz, mert nem lehet rendesen beállítani a hőfokot? Az AEG BP 7314621-M beépíthető sütőjében garantáltan tökéletes lesz minden sütemény!

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács illatú konyha. Ha eddig soha nem sikerült, most itt az idő, receptünkkel és ebben a csodálatos beépthető sütőben egészen biztosan sikerülni fog finom, illatos mézeskalácsot sütni. Vigyázat, könnyen lehet, hogy családod márciusban is mézeskalácsot fog kérni! Mivel az AEG -sütő 74 literes sütőterű, így rögtön dupla adaggal is kezdheted a mézeskalács készítést! 

 

Hozzávalók:

1 kg finomliszt

30 dkg porcukor

1 csipet só

30 dkg méz

3 egész tojás

3 evőkanál vaj vagy margarin

1 teáskanál szódabikarbóna

fűszerek (pl. mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

 

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát keverd össze, majd a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat is dolgozd abele tésztába, végül keverd hozzá a meglangyosított mézet. Ha a tészta a tál falához ragad, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg már elválik a táltól. Viszonylag lágy tésztát gyúrj, így ha keménynek érzed a tésztát, vaj, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával lágyítható. Vastagabb anyaggal letakarva (pl. törölköző) legalább 3-5 órán át pihenjen a tészta, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihen.

Újra gyúrd át a tésztát, ettől megpuhul és kezdődhet a formák szaggatása. A mézeskalács sütés szigorúan társasági program, hívd meg barátnőidet, szólj a szomszédoknak, gyűjtsd össze a környékről a gyerkőcöket.

Minél többen sürgölődnek a mézeskalácsok körül, annál édesebb élménnyé válik! Lisztezett felületen (a konyhaasztal is remek, ha előtte alaposan letisztítottuk) 3 mm vastagra nyújtott tésztából kiszúróformával vagy ha nincs, különböző méretű poharakkal köröket és holdakat szaggatunk és a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A mézeskalácsok 200 C-ra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsülnek. Az első adag kisütésénél figyeljük a sülés folyamatát, ha túl gyorsan kezd sülni a mézeskalács széle, vegyük lejjebb a hőfokból.

ÍzTipp: reszelt narancs- vagy citromhéjat keverve a tésztába új ízvilágú mézeskalácsaink lesznek.

DekorTipp: ha áttetsző savanyúcukorkát teszünk a kiszúrt forma közepébe, a sülés során, katedrálüveg-hatást keltve beleolvad a mézeskalácsba.