Ha a kemencében sült kenyér illatát be lehetne palackozni, az lehetne a legfinomabb parfüm a világon. A frissen sült, olívaolajjal készített kenyér illata (és íze) arra sarkall, hogy Te is kipróbáld.
Ennek a receptnek az elkészítése is egyszerű, ráadásul az olívaolaj hozzáadása lágy és illatos ízzel gazdagítja a tésztát. Nagyszerűsége, hogy különböző ízesítésű kenyér alapreceptjeként is használható. Ha az édesköményt és a cheddar sajtot aszalt sárgabarackra és apróra vágott keserédes csokoládéra vagy kéksajtra és ropogós, durvára vágott szalonnára cseréled, bár teljesen más ízvilágú lesz a kenyér, de tökéletes lesz az összhang.
Hozzávalók 1 veknihez
A karamellizált édesköményhez:
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 édeskömény, félbevágva, kimagozva és deszkára szeletelve
1 evőkanál cukor
¼ teáskanál só
A kenyérhez:
1 csomag aktív száraz élesztő (2 ¼ teáskanál)
1 teáskanál méz
1 csésze langyos víz
⅓ csésze kiváló minőségű extra szűz olívaolaj
3 csésze finomliszt, vagy kenyér
2 teáskanál só
1 karamellizált édeskömény, lehűtve és apróra vágva
1 csésze reszelt cheddar
½- 1 teáskanál édesköménymag
Elkészítés
Elsőként a karamellizált édesköményt készítjük elő, hiszen ez kerül bele a kenyérbe. Az olívaolajat serpenyőben, közepes lángon kicsit felhevítjük, rátesszük az édesköményt, amit megszórunk cukorral és sóval. 3-4 percig főzzük mindkét oldalán, egészen addig, amíg karamelles réteg borítja a szeleteket. Ha elkészül, kihűtjük.
A kenyértésztához egy nagy keverőtálban összekeverjük az élesztőt, a mézet és a vizet. Hagyjuk pihenni, amíg az élesztő elkezd dolgozni. Adjuk hozzá az olívaolajat, a lisztet és a sót, és keverjük össze. 1-2 percig dagasszuk, amíg a tésztát eldolgozod. Kelesztés előtt egy kevés olívaolajat teszünk a kelesztőtálba, lefedve körülbelül 1 órán át, duplájára kelesztjük. Ha duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen a töltelékét tesszük bele. Ehhez először téglalap alakúra nyújtjuk, beletesszük a közepére az édeskömény és a sajt felét, behajtjuk mindkét oldalát, majd ismét téglalap alakúra nyújtjuk és hozzáadjuk a töltelék másik felét, ezt követően cipóvá formázzuk.
A sütőt előmelegítjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a cipót, megkenjük olívaolajjal, és hagyjuk kelni 30 percig, huzatmentes helyen, letakarva. Közvetlenül sütés előtt szórjuk meg édesköménymaggal és durvaszemes sóval. 190 Celsius fokon, körülbelül 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a héja.