A répatorta megosztó édesség, de ezzel a recepttel a kételkedőket is meggyőzzük! A dió, a narancs és a citrom finom aromája dominál a sütiben − amit SeamBake sütőben nagyon könnyű elkészíteni.
A répatorta végtelenül finom, egyáltalán nem répaízű. Egy olyan kevert sütemény, ami a répától szaftos, a diótól és a narancstól különleges, a fűszerektől pedig illatos lesz. Ráadásul egész évben süthetjük, hiszen a répa mindig elérhető zöldség. Bár az Észak-Amerikában rendkívül népszerű sütemény ízélménye a tetejére tett krémtől lesz teljes, az alábbi recept egy "meztelen" változatot teszünk közzé, melyhez baracklekvárt vagy szilvalekvárt kínálhatunk.
Hozzávalók
4 tojás
20 dkg cukor
2 dl olaj
30 dkg liszt
15 dkg darált dió
45 dkg répa
1 csomag sütőpor,
1 narancs héja
1 citrom héja
fél citrom leve
csipet só
Elkészítés
A megtisztított répát vastagabb reszelővel lereszeljük. A diót aprítógépbe tesszük, és pár másodperc alatt durvára daráljuk. A tészta összeállításához a négy tojást egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a 20 dkg kristálycukrot, és az egészet robotgép segítségével habosra keverjük. A cukros tojáshoz hozzáadjuk a lisztet, a darált dió 2/3-át, a reszelt sárgarépát és egy csomag sütőport is. Hozzáöntjük az olajat, majd belereszeljük egy narancs és egy citrom héját, végül egy fél citrom levét is hozzáöntjük.
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és egy kivajazott, a maradék darált dióval megszórt tortaformába öntjük. Az Electrolux gőzsütőbe, például az
Electrolux EOC6H76X beépíthető sütőbe vizet töltünk, és a gőzölős funkcióval 160 fokon készre sütjük a répatortát. Hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk is.