A párolás könnyű, kíméletes módszer, mellyel finom fogásokat készíthetsz. A zöldségek, a halak, a húsok, gabonák íze teltebb, gazdagabb lesz, ráadásul jobban is mutatnak majd a tányéron.
A már többször elkészített, kedvenc ételeid is finomabbak lesznek, ha gőzprogramon párolod őket. Igaz ez a legtöbb gabonára is, melyet párolva fogyasztva értékes rostforrást biztosít szervezeted számára. Cikkünkben a rizspárolást és a vöröslencse párolást mutatjuk be, Electrolux gőzsütőben.
Rizst párolni gőzsütőben nagyon egyszerű, ráadásul az étel finomabb is lesz. A legnagyobb rizstermelő országokban, így Kína, India és Indonézia területén több ezer különböző rizsfajta létezik, melyek alapvetően két csoportba tartoznak: rövid vagy hosszú szemű rizsek vannak. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A legnépszerűbb rizsfajták a basmati és a jázmin rizs. Mindkettő tökéletesen párolható gőzsütőben. A basmati rizs az indiai konyha alapétele, melyet a Himalája lábainál termesztenek évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos. A jázmin rizs Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt.
Az Electrolux gőzsütőben minden egyes rizsszem egyenletesen megpuhul, de nem lesz túlfőzve, így a szemek nem ragadnak össze. Jázmin rizs és basmati rizs esetén gőzsütőben pároláshoz a rizzsel azonos mennyiségű vízre lesz szükséged. A hozzávalókat egy hőálló tálba téve, a tálat a sütőben Full Steam (100% gőz) programon, 100 °C-on 20 percig pároljuk. Ne tévesszen meg, hogy általában a rizshez kétszeres mennyiségű vizet ír elő minden recept, ha főzőlapon készíted. Az Electrolux gőzsütőben, a Full Steam (100% gőz) program során képződő gőz puhítja meg egyenletesen a rizst, a legfelső szemeket pontosan ugyanannyira, mint a tál legalján lévőket.
A vöröslencse és más gabonafélék párolása sem egyszerű a főzőlapon. Amikor a vöröslencsét túlfőzöd, egy massza lesz belőle a lábosban. Ezt könnyen elkerülhető a gőzsütőben, mert gőzben nem fő túl a lencse. Ráadásul, táplálóbb is lesz, ha párolod, mert a gőz nem szárítja ki a lencsét, ellentétben a forró vízzel.
A lencse párolásához keverj el 1 pohár lencsét 1 pohár zöldség alaplével és egy csipet sóval. A hozzávalókat öntsd egy hőálló tálba, rakd be a sütőbe, majd Full Steam (100% gőz) programon, 100 °C-on 13-15 perc alatt párold készre. A vöröslencse mellett Electrolux gőzsütőben párolhatsz quinoa-t, bulgurt és kuszkuszt is. Csak a párolás időtartamát kell jól megválasztanod, attól függően, hogy melyik gabona, mennyi idő alatt puhul meg. A quinoat ne felejtsd el alaposan átmosni, mert egyfajta kesernyés anyag található a külsején, amivel a bogarakat távol tartja magától.
Markabolt.hu Tipp: Az
Electrolux EOC6H71X beépíthető sütőben biztosan tökéletesre párolhatod kedvenc gabonádat!