Ez a recept kiváló megoldás a száraz, maradék kenyér felhasználásának, a házi zsemlemorzsának. Ez nemcsak hulladékmentes, de extra ropogósságot is ad a tofucsíkoknak. A kirántott tofucsíkokat édes-chilis mártogatós kíséri.
Hozzávalók (8 darabhoz)
A tofucsíkokhoz:
400 g tömbös, kemény tofu (lecsöpögtetve)
120 g száraz kenyér
1,5 evőkanál csirke fűszerkeverék
só és bors
90 g finomliszt
kb. 120 ml víz (a panírozáshoz)
növényi olaj sütéshez
A mártogatóshoz:
3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál édes chili szósz
4 evőkanál juharszirup
Elkészítés
Egy tiszta konyharuhát hajtsunk össze, helyezzünk egy nagy tányérra, tegyük rá a tofut, majd egy nehéz tárggyal súlyozzuk le. Hagyjuk állni legalább 20 percig, hogy minél több nedvesség távozzon belőle – így sokkal ropogósabb lesz. Közben melegítsük elő a sütőt 140°C-ra légkeveréssel. A száraz kenyeret daraboljuk fel, majd aprítógépben vagy turmixgépben daráljuk morzsává. Terítsük sütőpapíros tepsire, és süssük 10–14 percig, félidőben átkeverve, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
A kész zsemlemorzsát öntsük egy nagy lapos tányérra, keverjük hozzá a fűszerkeveréket és egy nagy csipet sót. Egy tálban keverjük össze a lisztet kb. 120 ml vízzel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés vizet. A tofut vágjuk 8 téglalap alakú csíkra, sózzuk, borsozzuk meg mindkét oldalukat. Ezután egyenként mártsuk a csíkokat először a lisztes tésztába (a felesleget lecsöpögtetve), majd a fűszeres zsemlemorzsába.
Egy serpenyőben, közepes lángon hevítsünk bőséges olajat, például az
AEG HKB75453NB beépíthető gáz főzőlapon. Ha elég forró, oldalanként kb. 1–2 percig süssük a csíkokat, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Tegyük őket konyhai papírtörlőre, majd szórjunk rájuk egy csipet sót. A mártogatóshoz szójaszószt, az édes chili szószt és a juharszirupot közepes lángon főzzük 3–5 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg kissé besűrűsödik. Öntsük tálkába, és kínáljuk a frissen sült tofucsíkok mellé.