Steak sültkrumplival és marmite szósszal indukciós főzőlapon

Kategória: Konyhavarázs | 2024.06.16. 18.22 | Módosítva : 2024.06.22. 11.32

Aki egyszer is ízlelte a marmite-ot, nem feledi karakteres ízét. Ez a receptet AEG indukciós főzőlapra optimalizáltuk, a jó steakhez szükséges állandó hőt az AEG indukciós főzőlap precíz pontossággal tartja. 

Egy jó steak elkészítéséhez állandó hőre van szükség. Ezt biztosítja az Aeg indukciós főzőlap. A marmite kiválóan működik bármilyen hússal, így tökéletes kiegészítője lehet a steaknek is. 

Hozzávalók:
1 vastagra vágott csík karaj steak vagy az általad választott szelet
4 gerezd összezúzott fokhagyma 
1 köteg kakukkfű
100 g vaj
1/2 csésze fehérbor
1/2 csésze marhahúsleves
1 evőkanál tejszín
1 tk Marmite
1 tk fehérborecet
fagyasztott hasábburgonya
bőséges mennyiségű friss fekete bors vagy pácolt zöldbors


Elkészítés

Sózzuk meg a húst, és hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten pihenni. Papírtörlővel alaposan töröljük meg a felületét, mielőtt zsírréteggel lefelé egy száraz serpenyőbe tennénk. A zsíros oldalt közepes lángon 3-5 percig sütjük. Ezután állítsuk a hőt közepesen magasra (például 7-es fokozatra), és süssük a hús másik oldalát 3-4 percig, lesúlyozva, hogy a steak felülete egyenletesen nyomódjon a serpenyőbe. Ezután levesszük a hőt közepes hőfokra (5-ös fokozatra), hozzáadjuk a vaj felét, a fokhagymát és a kakukkfüvet. Amikor a vaj kezd habosodni, egy kanál segítségével locsolgatva süssük a húst még körülbelül 2-3 percig. Hagyjuk pihenni a steaket a serpenyőben legalább 10 percig, közben elkészítjük a szószt és a sült krumplit.

A steak pácolásához használt fokhagymát felaprítjuk, közepes hőre visszahelyezett serpenyőbe beleöntjük a fehérbort, az alaplét, és hozzáadjuk a fokhagymát. Kis hőn, vagy a főzőzónáról levéve a serpenyőt, hozzáadjuk a borsot, a tejszínt, az ecetet és a marmite-ot. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 1-2 percig a szószt, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy pici alaplevet/vizet, mielőtt levesszük a tűzről, és lassan  hozzáadjuk a maradék vajat. A folyamatos keverés biztosítja, hogy a vaj selymes mártássá sűrűsödjön. A fagyasztott krumplit kisütjük és azonnal tálaljuk a steaket.