Süss gőzben! Almás pite gyömbérrel

Kategória: Konyhavarázs | 2018.01.31. 20.01 | Módosítva : 2018.02.15. 08.43

A gőzsütő csodákra képes. Hogy ezt megmutassuk, új sorozatot indítunk. A Süss gőzzel! sorozat receptjeiben hagyományos, jól bevált kedvenceket mutatunk be egy csavarral: Electrolux gőzprogramos sütőkben készülnek, ezért ropogós, aranybarna kéreg, omlós, ízletes töltelék kápráztat el minden sütésnél. Elsőként ismerd meg a gyömbéres almás pite receptjét! 
 
Almás pite gyömbérrel, ropogós tésztával

Hozzávalók 26 cm-es, mély piteformához
 A tésztához:
150 g liszt
1 tk. só
1 ek. cukor
60 g vaj
4-5 ek. hideg vaj
60 g zabkeksz
 
A töltelékhez:
1,5 kg alma
70 g barna cukor
2 ek. frissen facsart
citromlé
2 tk. őrölt fahéj
½ tk. őrölt gyömbér
½ tk. só
300 ml cider (vagy almalé)
1 vaníliarúd
2 ek. kandírozott gyömbér
2 ek. kukoricakeményítő
1 tojás
2 ek. hideg vaj
barna cukor a szóráshoz

Elkészítés

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Pihentetés: 1 óra 40 perc

A lisztet robotgépben összedolgozzuk a hideg vajjal, a sóval és a cukorral valamint annyi vízzel, amennyitől összeáll. Fél órára behűtjük.Közben a kekszet késes robotgépben finomra daráljuk. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Cukorral, őrölt fahéjjal, gyömbérrel, kevés sóval és citromlével ízesítjük. Legalább egy órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Közben a cidert elkeverjük a vanília kikapart magjával, és indukciós főzőlapon, magas hőfokon beforraljuk egyharmadára. Az almáról leöntjük a levét egy tálkába. Az almaszeleteket a ciderhez adjuk, és az egészet addig forraljuk, amíg csak 100 ml folyadékunk marad. A kukoricakeményítőt feloldjuk 3 evőkanál vízben, és az almaléhez adjuk. Kb. 1 percig főzzük, amíg egészen besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni, majd összeforgatjuk az almaszeletekkel és a vékony szeletekre vágott kandírozott gyömbérrel.

A gyúródeszkára kiszórjuk a finomra darált kekszet (liszt helyett), és a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy mélyebb piteformát, a széleit megkenjük felvert tojással. A tölteléket elsimítjuk benne, és a vajat kis darabokban elosztjuk rajta. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a pite tetejére tesszük, a széleken összenyomkodjuk a két tésztát. A tészta tetejét megkenjük tojással, majd szeleteket formázva, bemetszéseket ejtünk rajta, hogy sütés közben ki tudjon szabadulni a keletkező gőz. Megszórjuk barna cukorral, és 10 percre a mélyhűtőbe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben gőzprogramon 1,5 óra alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.