Svéd reggeli Electrolux módra

Kategória: Konyhavarázs | 2013.12.25. 19.55 | Módosítva : 2013.12.25. 20.29

Télen hosszúak és sötétek a reggelek, így olyan reggelire van szükséged, mely felderíti a lelkedet.  A svéd reggeli (frukost) a ropogós kenyér és hideg húsok finom egyvelege, természetesen forró, erős kávéval. God morgon, Svenska!

Svédország igazi paradicsom azok számára, akik szeretnek jókat enni és jókat főzni. A piacokon és az üzletekben a jó minőségű hazai áru mellett – friss erdei bogyós gyümölcsök és gombák, friss halak és rákok – minden más megtalálható. Nem kell különösebb erőfeszítést tenni az egzotikus fűszerek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók beszerzése érdekében, hiszen még a kisebb városok üzleteiben is szinte minden megtalálható. Gyönyörű fűszernövényeket szerezhetünk be szinte az összes élelmiszerboltban. A csodás reggelihez tehát minden adott!

A tipikus svéd reggeli a következőképpen néz ki: A Smörrebröd tulajdonképpen egy darab kenyér egy rakás finom feltéttel. A teljes kiőrlésű, fekete vagy ropogós kenyeret vajjal megkenik, és megpakolják pácolt lazaccal, marinírozott heringgel, kagylóval, hideg sültekkel, sajttal vagy bármi mással, amit szem-száj megkíván.

A nem éppen kellemes illatáról ismert erjesztett hering régi svéd specialitás – surströmming – a legenda szerint a véletlennek köszönhető: egy halász néhány száz évvel ezelőtt a kelleténél kevesebb sót szórt a heringre, és az megerjedt. Egyesek számára az így érlelt hering igazi csemegévé vált. A heringet ecet, só, víz és különféle fűszerek keverékében konzerválják: fokhagymás, mustáros, paradicsomos, sherryecetes, citromos-rozmaringos és még nagyon sokféle  készíthető. A lazacot főtt, pácolt vagy füstölt formában egyaránt fogyasztják.

A Havregrynsgröt szintén népszerű kiegészítője a svéd reggelinek. Ezt a zab őrleményt tejjel ésalmapürével fogyasztják, és különleges csemegét jelent az édesszájúaknak. A Plätternek nevezett kis palacsinták is részei reggelinek, de a svédek napközben is fogyasztják. A svéd reggeliző asztalok másik favoritja a filmjölk. Ez a joghurtszerű svéd tej az egész világon híres, és sok svéd ezt hiányolja a leginkább, amikor hazájától távol van (pontosan úgy, amint a magyarok a túró rudit). Sűrű, ízletes, és reggelire egyszerűen párolt gyümölccsel, zabpehellyel, fahéjjal, cukorral vagy lekvárral fogyasztják.

Mivel Svédországban hosszúak a telek, ezért ritkán kerül az asztalra friss zöldség és gyümölcs. Vitaminforrások közül  az erdei bogyók (törpemálna, vörös- és kékáfonya) a legfontosabbak. A reggeli éke az erős feketekávé, amelyet tejjel vagy feketén, esetleg tejszínnel is szívesen fogyasztanak.

Márkabolt Tipp: az ízletes svéd reggelidhez válassz  svéd designt a márkabolt.hu kisgép választékából!